CNADNR încasează bani frumoşi profitând de şoferii care uită de rovinietă. Dar este oare procedura de aplicare a contravenţiei una corectă? Ne întrebăm pentru că din ce în ce mai mulţi oameni consideră că se impune o analiză serioasă şi o rectificare a legii.
Rămâi sărac lipit…
Aparatele video amplasate în puncte cheie din toată ţara surprind zilnic o mulţime de autoturisme fără rovinietă valabilă, însă amenzile ajung de obicei cu o întârziere de câteva luni. Prin urmare, un conducător auto care obişnuieşte să iasă din oraş la sfârşitul săptămânii, să se relaxeze într-un miniconcediu, poate primi în anul următor zeci de amenzi. Aceste amenzi (125 lei dacă se achită în termen de 48 ore, 250 lei în caz contrar), cumulate, îl duc la un real colaps financiar. Sigur că, în primul rând, este vina proprietarului că nu a verificat valabilitatea rovinietei sau a riscat pur şi simplu. Pe de altă parte, normal ar fi ca şi CNADNR să trimită o notificare încă din ziua înregistrării contravenţiei. În acest fel, şoferul ar realiza mai din timp ce îl paşte şi ar da fuga la prima staţie de carburanţi să-şi achiziţioneze rovinieta.
Banul ştiu să-l ia, drumuri… nu prea
Strategia CNADNR clar nu este una de protecţie financiară a cetăţeanului, ci, evident, aceea de a încasa cât mai mulţi bani. Îi înţelegem perfect şi am fi total de acord cu oamenii de la drumuri dacă am vedea şi lucrări de calitate. Din păcate, drumurile naţionale şi chiar autostrăzile patriei sunt pe alocuri (prin multe locuri) vai de ele. Unii spun că şoferul român e ba teribilist, ba neîndemânatic şi de aici atâtea şi atâtea accidente grave. Ne abţinem în a comenta aceste afirmaţii, însă putem spune şi dovedi că la „îngroşarea” numărului de morţi contribuie şi starea proastă a drumurilor. În acest sens, vă readucem aminte de cazul dramatic petrecut anul trecut pe autostrada Bucureşti – Piteşti la km 16, acolo unde un tânăr argeşean şi-a pierdut viaţa – poate şi pentru că în zona în care a avut loc accidentul lipsea parapetul de protecţie. Familia victimei a dat în judecată CNADNR, iar subiectul a ajuns inclusiv în presa internaţională. Şi deocamdată, niciun rezultat…
George OLTEANU