* Medicul oncolog Anca Tase: „Celula tumorală este extrem de inteligentă”
În secolul XXI, cele mai periculoase afecţiuni, care provoacă şi cele mai multe decese, sunt infarctul miocardic şi boala canceroasă. „Duşmanii din umbră” au fost demascaţi, într-o conferinţă publică, de doi medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, soţ şi soţie: dr. Adrian Tase, preşedintele Filialei Argeş a Societăţii Române de Cardiologie, şi dr. Anca Tase, membră a Societăţii Europene de Oncologie Medicală. Evenimentul a avut loc, în această săptămână, la Biblioteca Judeţeană.
Cauza bolii canceroase
„Pandemiile animalelor, în dimensiunea lor – pesta porcină africană, gripa aviară etc. – sunt doar o… glumă faţă de pericolul pe care îl reprezintă, pentru oameni, boala vasculară şi cancerul”, a spus dr. Adrian Tase.
Cardiologul Adrian Tase susţine periodic la Biblioteca Judeţeană prelegeri pe teme medicale cu scopul de a-i determina pe oameni să prevină apariţia bolilor cardiovasculare şi să adopte un stil de viaţă sănătos.
Medicul oncolog Anca Tase a vorbit, pe înţelesul publicului, despre o boală necruţătoare: cancerul. „La ora actuală nu se ştie care e cauza bolii canceroase. Se cunosc anumiţi factori de risc care îi pot favoriza apariţia… S-a dovedit legătura certă a fumatului pentru cancerul bronhopulmonar şi localizarea cancerului pe tractul urinar. Fumatul este pe cât de nociv, pe atât de răspândit, fiind în acelaşi timp foarte greu de înlăturat, întrucât pacienţii fumători nu se lasă uşor de acest viciu”, a arătat dr. Anca Tase.
Mezelurile cauzează cancerul de colon
Medicul oncolog a enumerat şi alţi factori de risc. Aşadar, radiaţiile ultraviolete sunt legate de melanomul malign, cu prognosticul cel mai rezervat; atenţie la expunerea solară între orele interzise! Anumite virusuri sunt incriminate în sfera ORL; o altă localizare a cancerului este colul uterin.
Pentru tubul digestiv, un factor de risc îl reprezintă alimentaţia necorespunzătoare, cu foarte mulţi nitriţi, mezelurile fiind implicate în apariţia cancerului de colon (creşteri îngrijorătoare a cazurilor de îmbolnăviri!).
Femeile care nu nasc sau care nu au sarcini sunt predispuse unui risc mai mare de cancer mamar; totodată, existenţa unui caz similar în familie măreşte riscul unei persoane de a dezvolta cancer la sân.
Tumorile cerebrale, frecvente
Alcoolul este factor de risc al cancerului la faringe, esofag, stomac, ficat. Ciroza se poate transforma în cancer hepatic – la fel şi hepatitele. Stresul are mai multe implicaţii în boala oncologică. Imunizarea scăzută favorizează apariţia cancerulului.
„Celula tumorală este extrem de inteligentă. Îşi dezvoltă mecanismele prin care celulele sistemului imunitar să fie «orbite» ca să nu fie văzută pentru a fi distrusă. Cancerul de prostată apare după 45-50 de ani. Incidenţa bolii creşte odată cu vârsta. Dacă toţi bărbaţii ar trăi până la 140 de ani, cu toţii ar avea, la această vârstă, cancer de prostată. Tumorile cerebrale nu au un factor de risc dovedit; sunt din ce în ce mai frecvente, mai ales în rândul tinerilor”, a explicat dr. Anca Tase pe înţelesul publicului.
Medicina preventivă nu există
Iată şi alte informaţii utile aflate de la medicul oncolog, referitoare la cazurile din România. La bărbaţi, cancerul bronhopulmonar este depistat, cel mai adesea, în stadiile 3 şi 4, când nu mai există, din păcate, şanse de vindecare. La femei, boala canceroasă se localizează, cel mai frecvent, la sân. „Cancerul poate fi văzut cu ochiul liber; nodulii mamari nu dor, dar pot fi depistaţi cu uşurinţă, pot fi palpaţi. „Când ai o problemă de sănătate e un fals criteriu să spui: dacă ceva nu mă doare, atunci e OK! Un cancer nu se vede prin analize de sânge! Pentru depistarea precoce a bolilor canceroase ar trebui să se facă periodic investigaţii. Însă la noi medicina preventivă nu prea există, pentru că nu sunt fonduri”, a punctat dr. Anca Tase.
Cazurile de cancer, în creştere
Luna trecută, în evidenţele medicilor din Argeş erau înregistraţi 18.659 de bolnavi de cancer, în creştere faţă de aceeaşi lună a anului trecut (17.885).
În ceea ce priveşte afecţiunile cardiovasculare, situaţia este şi mai alarmantă: 101.344 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu hipertensiune arterială, 14.021 – cu boli cerebro-vasculare şi 44.236 – cu cardiopatie ischemică. În calcul nu au fost luaţi bolnavii care neglijează simptomele şi nu se prezintă la medic, aşa că prevenţia acestor afecţiuni este extrem de importantă, fiindcă ar putea salva vieţi omeneşti!
Imnul Centenarului
În deschiderea conferinţei publice a fost ascultat imnul Centenarului „La mulţi ani, România!”, interpretat de Andrei Tase, fiul celor doi medici. Andrei este student la Conservatorul din Cluj-Napoca, iar videoclipul cântecului postat pe youtube poate fi accesat prin cuvintele-cheie andreitasecentenar.