Pentru mulţi piteşteni, împrumutul la bănci sau IFN-uri este singura variantă prin care pot accesa bani suficienţi ca să rezolve o problemă sau, de ce nu, să plece în concediu într-o ţară exotică. Până la urmă, o viaţă avem şi cu toţii ne dorim să ne bucurăm de ea. Una dintre piedicile care stau în calea obţinerii a cât mai mulţi bani este scorul de credit, un indicator de care prea puţini cetăţeni ştiu sau ţin cont.
Instituţiile financiare au introdus acest indicator pentru a diminua riscul ca un client să ajungă în incapacitate de plată. Sunt câteva elemente pe care noi le putem controla în ideea de a fi nu doar eligibili, ci şi pentru a obţine banii pe care-i dorim fără bătăi de cap.
Primul şi cel mai important lucru pe care-l poţi face este să eviţi formarea unui istoric de rău-platnic cu restanţe la alte credite aflate în derulare (nu mai vorbim de executări silite). Apoi, sigur, e de preferat să nu te împrumuţi în şapte părţi, căci ratele contractate se scad practic din venitul declarat. De asemenea, ar fi bine să nu accepţi să girezi pe cineva decât în cazuri extreme (persoană apropiată aflată într-un mare impas, persoană de încredere). Nu de alta, dar faptul că figurezi în baza de date ca girant înseamnă automat o penalizare la scor. Unde mai pui că, în cazul în care cel pe care-l ajuţi nu mai poate achita ratele, tu vei fi cel care va plăti din propriul buzunar!
Dacă te gândeşti la un împrumut, încearcă pe cât posibil să optezi pentru o durată mai scurtă de rambursare, însă fără a forţa nota riscând să nu poţi achita ratele. În acest fel, vei obţine o dobândă mai mică.
George OLTEANU