Solarul este soluția ideală pentru aceia care vor să cultive plante și legume în grădina lor tot timpul anului, și nu doar atunci când este sezonul. Construirea și îngrijirea lui, însă, nu sunt deloc ușor de realizat, mai ales de cineva care nu a mai făcut asta în trecut. Câteva aspecte esențiale pot influența modul în care se dezvoltă plantele, iar tu trebuie să le știi chiar dinainte să-ți construiești solarul. Pe cele mai importante trei dintre ele le vei găsi în rândurile următoare.
Iată ce poți să faci pentru plantele tale!
Alege locul potrivit pentru construirea solarului
Poți fi tentat să alegi locul liber din grădină, dar nu întotdeauna acela liber este și bun. Terenul cel mai potrivit pentru un solar este ferit de vânt puternic și bătut de razele soarelui. Lumina trebuie să ajungă la plante, mai ales în timpul iernii, dar poate fi împiedicată dacă în jur sunt prea mulți copaci. Trebuie să te asiguri, astfel, că nu sunt. Solul trebuie să fie fertil și nisipos, iar dacă nu este, să fie ajutat cu îngrășământ natural, care conține suficiente substanțe nutritive pentru ca plantele să poată crește armonios. Acolo unde există posibilitatea, solarul poate fi construit pe un teren înalt, care să-l ferească de inundații, și întotdeauna orientat spre nord sau sud, ca să poată primi suficientă lumină.
Asigură-i o sursă de apă
Fără apă nu există viață, iar plantele au mare nevoie de ea ca să se dezvolte. Construiește solarul în apropierea unei surse de apă, care să-ți permită să instalezi un sistem de irigare eficient, fie că vorbim de unul prin picurare, fie de unul prin microaspersie. Diferența între cele două o face modul în care apa ajunge la plante. În cazul picurării, apa ajunge în picături, printr-un tub, direct la baza lor și mai apoi la rădăcină, fără să se scurgă în adâncimea solului. La irigarea prin microaspersie, apa vine din tavan, dispersată uniform peste plante, sub forma unor pelicule fine. Indiferent că vorbim de una sau de cealaltă, este important ca apa să vină din adâncime, de la mai mult de doi metri. Pentru a o aduce, vor fi necesare o pompă submersibilă pentru apă curată și un panou de comandă pentru ea. Atât pompe, cât și panouri de comandă și control pentru pompe găsești online, în magazinul de instalații termice și sanitare Shop-einstal.ro. Le poți lua separat sau împreună, dacă nu ai deja unele.
Încălzește-l
Dacă vara nu îți faci probleme de căldură, iarna vei avea nevoie de ea și nu atât de mult tu, cât vor avea plantele. Există câteva soluții eficiente prin care îți poți încălzi solarul, iar acestea pot fi sobele, radiatoarele electrice, iar acolo unde costurile permit, centralele termice. Nu este suficient doar să le ai, însă, trebuie să te asiguri și că aerul cald rămâne în interior, iar o folie care să împiedice pierderile de căldură acumulate pe timpul zilei îți va fi de ajutor.
Nu este întotdeauna ușor să construiești și să întreții un solar, dar dacă ții cont de aceste trei aspecte esențiale dinainte să te pui pe treabă, plantele și legumele tale te vor răsplăti cu roade bogate. Alege bine locul, asigură-te că ai o sursă de apă în apropiere și găsește o metodă eficientă să-l încălzești. Vei avea un solar eficient și rezistent și plante sănătoase!
Sursa foto: shutterstock.com