Consiliul Judeţean Argeş a afişat la sediul său din Piaţa „Vasile Milea”, la parterul „Casei Albe”, ditamai proiectul de buget pentru acest an. Cică legea nu prevede şi postarea pe internet, dar dă posibilitatea publicării într-un ziar. Cum bugetul e prea mare, adică numără multe file, conducerea instituţiei s-a limitat doar la a-l afişa la departamentul de relaţii cu publicul. 351 milioane lei este suma prognozată a fi virată în conturile Consiliului Judeţean din diverse surse, în vreme ce cheltuielile sunt mai mari. Are balta peşte: din excedentul anilor anteriori, de 118 milioane lei, poţi acoperi nu un deficit, ci trei! Aşadar, pe ce se duc banii judeţului în acest an?
Investiţii mari…
Vom începe prin a vă reaminti proiectele mari avute în vedere, pentru care trebuie asigurată cofinanţare, întrucât se speră că vor fi obţinute fonduri fie de la bugetul de stat, fie de la Uniunea Europeană. Aşadar, sunt vizate: reabilitarea Grădinii de Vară; modernizarea, extinderea şi dotarea Spitalului Judeţean; modernizarea clădirilor Muzeului Judeţean şi Galeriei de Artă; reabilitarea cetăţilor Oratea şi Poenari; reabilitarea unor drumuri cu ajutorul vecinilor din Dâmboviţa, Teleorman şi Giurgiu (finanţare europeană, proiecte comune); magistrală de apă pe platforma Cotmeana. În plus, proiectele cu finanţare europeană au primit deja girul Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia, deci sunt pe drumul cel bun. De asemenea, Ministerul Culturii a anunţat că va achiziţiona din surse proprii Vila „Florica”, unde funcţionează Centrul de Cultură „Brătianu”.
… Şi mai mici
Vor fi însă şi investiţii mai mici: construcţia unui nou corp de clădire la Spitalul de Pediatrie; lucrări de reabilitare şi igienizare în unităţile medico-sanitare din judeţ; construcţia de grupuri sanitare în şcoli; modernizarea clădirilor Teatrului „Al. Davila”; asigurarea unui sediu pentru Centrul de Conservare şi Promovare a Tradiţiilor Populare (la fostul cinematograf „Lumina”); reabilitări şi întreţinere de drumuri judeţene (circa 30 milioane lei puse la bătaie); construcţia de poduri şi podeţe acolo unde este nevoie; dotări la Regia de Drumuri (basculante, trailer, compactoare, cântar pentru staţia de asfalt de la Căteasca); achiziţia de maşini (o Dacia Logan, de exemplu, pentru Spitalul de Pediatrie). Pe de altă parte, cheltuielile vor acoperi în special funcţionarea instituţiilor din subordine, iar o mare parte din buget este destinată asistenţei sociale şi învăţământului.
Ratate
Putem însă să le punem cruce unor proiecte ambiţioase: staţiunea de schi de la Moliviş (nu se mai alocă niciun ban până când Parchetul, către care s-a făcut o sesizare, nu va spune clar dacă se impun sau nu cercetări); metroul uşor pe ruta Piteşti-Mioveni (nu s-a mai pomenit nimic despre acest… vis); reabilitarea drumului turistic Muşăteşti – Poienile Vâlsanului (s-au dat şi banii înapoi la Uniunea Europeană); dezvoltarea infrastructurii de staţiuni în munţii Leaota şi Iezer-Păpuşa (sunt discuţii cu judeţele vecine, sunt planuri, dar cam atât).
Claudiu DIŢA