De milioane de ani, corpul uman este adaptat să răspundă la stimuli de stres prin luptă sau fugă. Ți s-a întâmplat vreodată să îți fie frică de ceva și să simți că îți sare inima din piept? Este doar unul dintre răspunsurile organismului tău la pericol.
Adrenalina și cortizolul, cei doi prieteni ai stresului, pun stăpânire pe tine și apasă butonul de panică. Tot ei te fac să respiri mai repede, îți încordează mușchii și te pregătesc de luptă. Nimic rău până aici, dar ce se întâmplă atunci când nu există un real pericol și totuși corpul tău se comportă ca și cum stai față-n față cu cea mai mare frică a ta?
În acel moment, anxietatea se joacă cu tine. Din păcate, majoritatea oamenilor o experimentează mai mult sau mai puțin de-a lungul vieții. Primul pas spre vindecare este recunoașterea, doar că unii o gestionează atât de bine, încât e greu de observat de către persoanele apropiate, căci ascund până și de ei înșiși. Este și cazul tău?
Iată 5 dintre cele mai comune obiceiuri la care oamenii recurg pentru a-și ascunde anxietatea:
- Devin retrași
Retragerea este un obicei comun și primul semnal de alarmă în comportamentul unei persoane. Cei care experimentează anxietatea au tendința să „imite melcul” și să se retragă în propria cochilie, respectiv în spațiul personal, unde sunt mai stăpâni pe situație. Acest aspect este mult mai evident în cazul persoanelor extrovertite, care obișnuiau să fie sufletul petrecerii și care se simt mai confortabil, dintr-odată, stând singuri.
- Folosesc excesiv telefonul sau calculatorul
Oamenii se folosesc de orice activitate care îi poate distrage de la sentimentul de teamă, apărut de nicăieri, de cele mai multe ori. Acesta este și cazul telefonului, calculatorului sau oricărui alt gadget care îi poate transpune într-o altă lume.
Acest proces este un fel de „păcăleală” a creierului. Ce fac ei, de fapt, este să își canalizeze gândurile și atenția spre alte lucruri, pentru a-și menține mintea ocupată, cei mai mulți realizând acest lucru în mod inconștient. La polul opus se află dependența de telefon, considerată a fi o nouă „epidemie” a societății actuale.
- Evită întâlnirile cu alți oameni
Teama că un eventual episod de anxietate ar putea apărea sau, pur și simplu, nevoia de a fi singuri, îi face pe oameni să evite din ce în ce mai mult ieșirile, chiar și cu cei apropiați.
A petrece timp de unul singur poate fi benefic pentru a-ți încărca bateriile, însă, în situații mai grave, doar gândul asupra unui contact social poate declanșa anxietate. În cazul acesta, se recomandă un consult de specialitate, în urma căruia medicul îți poate prescrie și un tratament pentru stările de anxietate, adaptat ție și nevoilor tale.
Dacă ești în căutare de oameni care să te asculte și să te înțeleagă, la Clinica-Hope.ro îi găsești pe cei potriviți. Specialiștii de aici pun sănătatea ta pe primul loc!
- Pretind că au totul sub control
Totul este sub control. Nimic nu îi supără sau deranjează, dar în spatele gardului se află, de fapt, leopardul care stă și așteaptă momentul prielnic să atace.
Aparențele înșală de foarte multe ori, iar la fel se întâmplă și în cazul anxietății, unde nimic nu pare a fi în neregulă la oamenii care o experimentează. Se poate spune că sunt actori buni, pentru că știu să zâmbească atunci când totul pare că se năruie în jurul lor.
- Sunt ușor distrași
Deși sunt prezenți, multitudinea de gânduri din capul lor îi face să pară uneori distrași. Au nevoie de câteva secunde să revină cu picioarele pe pământ și să răspundă la întrebări simple. Par să nu fie în lumea lor, ci în lumea gândurilor, un univers în care poate fi destul de greu să trăiești.
În mintea lor, întrebările curg fără oprire: „oare voi termina proiectul la timp?’’, „va fi aglomerat? ‘’, „am plătit chiria?’’, „de ce simt că mi-e teamă?‘’
Anxietatea este greu de înțeles dacă nu o experimentezi pe propria piele și la fel de greu de recunoscut, dacă nu iei în considerare câteva aspecte aparent nesemnificative, dar care pot ascunde lucruri mai puțin frumoase. Odată ce le recunoști, poți fi de mare ajutor cuiva care are nevoie.
În cazul în care lucrurile degenerează și stările de anxietate se intensifică, specialistul te poate ajuta. Sănătatea psihică este foarte importantă și rușinea este ultimul lucru care te-ar putea ține pe loc din a cere ajutor.
Așadar, este mai sănătos să tratezi decât să ascunzi, chiar dacă drumul va fi mai greu. Nu alege calea scurtă când este vorba de tine sau de cei apropiați ție!
Sursă foto: Shutterstock.com.