Camera copilului merită toată atenţia ta, mai ales când cei mici petrec mai mult timp în casă decât în afara ei. Indiferent de vârsta celui mic, este important să te ocupi de amenajare pas cu pas, încă de la vizualizarea spaţiului şi până la alegerea pieselor de mobilier.
Dacă îţi doreşti câteva trucuri utile pentru a amenaja camera celui mic, descoperă ce ţi-am pregătit mai jos:
Vizualizează spaţiul înainte de amenajare
Înainte de a te apuca de treabă, încearcă să vizualizezi cât mai bine cum vrei să arate spaţiul la finalul lucrărilor. Poţi folosi internetul sau reviste de design pentru inspiraţie, însă cel mai important este să ţii cont de vârsta copilului. O cameră pentru un copil de 5-6 ani va arăta diferit de cea a unui copil de 13-14 ani. În funcţie de vârsta celui mic, este o super idee să îl laşi şi pe acesta să se implice, atât cât este posibil.
Selectează paleta de culori
Culoarea este extrem de importantă în amenajările interioare, iar când vine vorba de camera copilului, cel mai bine este să selectezi din timp o paletă de culori. Evită culorile foarte închise, deoarece acestea pot obosi ochiul. Mai degrabă, optează pentru culori deschise, pastelate. Dacă îţi doreşti ceva special, poţi să adaugi accente de culoare, precum galben, albastru, roz său portocaliu. Desigur, dacă cel mic are o vârstă suficient de înaintată pentru a-şi exprima preferinţele în ceea ce priveşte culoarea, ţine cont de acestea.
Cauta finisajele potrivite
Niciun proiect de amenajare nu poate prinde viaţă fără finisajele potrivite. De obicei, etapa finisajelor este una dintre cele etapele de bază, alături de lucrările ce ţin de instalaţia electrică şi de sistemele de încălzire şi răcire. În ceea ce priveşte pereţii, ai opţiuni diverse, de la vopsea lavabila şi până la vopsea decorativă sau tapet. La capitolul pardoseli, poţi alege mocheta, parchetul sau chiar gresia. Este o idee inspirată să te uiţi la mai multe tipuri de finisaje înainte de a alege, de preferat direct în magazin.
Pune accent pe sistemele de încălzire şi răcire
Camera copilului nu este doar despre funcţionalitatea mobilierului şi despre culoare, ci şi despre confort. Confortul este esenţial pentru cei mici, de aceea trebuie să pui accent pe sisteme de încălzire şi răcire cât mai performante. Caută şi planuri de rezervă, precum aerotermele sau radiatoarele electrice, în cazul în care apar probleme la sistemul principal de încălzire. Un aparat de aer condiţionat este şi el foarte util, mai ales pentru verile caniculare.
Alege mobilierul în funcţie de vârstă
Mobilierul pentru camera celui mic se alege întotdeauna în funcţie de vârstă. Cel mai important element este patul. Îţi doreşti un pat confortabil şi o saltea asemenea, pentru că cel mic să se poată odihni cât mai bine. Mai apoi, cauta un birou pentru copii care să corespundă vârstei. Birourile pentru copii sunt utile de la o vârstă fragedă, atât pentru teme şi studiu, cât şi pentru activităţi creative şi relaxante, cum ar fi pictură. Găseşti o mulţime de modele de birouri pentru copii, atât online, cât şi în magazinele de profil.
În afară de biroul pentru copii, optează şi pentru un dulap sau câteva spaţii de depozitare adecvate.
Nu opta pentru prea multe decoraţiuni
Camera celui mic nu trebuie să fie prea încărcată. De aceea, este de preferat să nu alegi prea multe decoraţiuni, indiferent de modelul lor. Mai degrabă, mergi pe stilul minimalist atunci când vine vorba de piese de decor. Un tablou, o pătură pufoasă sau câteva jucării de plus pot fi suficiente pentru a decora o cameră de copii cu gust.
Primul pas pentru a amenaja corect camera celui mic este să vizualizezi întreg spaţiul. Ţine cont de aşezarea ferestrelor, a uşii, dar şi de orice alte detalii. Mai apoi, îndreaptă-ţi atenţia către paleta de culori şi finisaje, iar la final cauta piesele de mobilier adecvate vârstei şi preocupărilor copilului.