Tigăi grill, tigăi pentru clătite, tigăi de tip sandviș, tigăi Tefal. Există mai multe tipuri, în funcție de ce îți propui să gătești, însă criteriile după care le alegi sunt aceleași. Exact despre ele discutăm în rândurile care urmează.
Calitatea și gustul alimentelor sunt influențate extrem de mult de tigaia în care sunt gătite, așa că te sfătuim să acorzi o mare atenție procesului de selecție, atunci când vine vorba despre tigăi.
Dacă îți place să gătești sau doar dacă faci asta ocazional, te invităm să ții cont de următoarele sfaturi pe care ți le prezentăm mai jos.
- Material de calitate
Primul lucru la care îți recomandăm să te gândești, atunci când vine vorba despre alege viitoarea ta tigaie, este materialul.
Optează pentru materiale de calitate, antiaderente, care să nu lipească și care să te ajute cât mai mult în procesul de a găti. Experții recomandă teflonul, inoxul aluminiul și ceramica. Chiar dacă tigăile confecționate din materiale de calitate pot avea un preț mai ridicat decât cele confecționate din materiale mai puțin calitative, te asigurăm că va merita să investești. Imaginează-ți cât de frustrant este să îți cumperi o tigaie pe care, după două-trei utilizări, să nu o mai poți folosi pentru că lipește și nu îți poți face treaba cu ea. Prin urmare, pune întotdeauna calitatea pe primul loc, iar dacă nu știi de unde să începi, poți să investești cu încredere în tigăi Tefal sau în oale sub presiune Tefal – te asigurăm că nu vei fi dezamăgit.
- Scopul în care o folosești
Al doilea criteriu pe lista ta trebuie să fie acela al scopului pentru care o vei folosi.
Dacă ești adeptul preparatelor pregătite la grătar și felurile tale de mâncare preferată sunt mai mult în zona asta, atunci îți trebuie o tigaie de tip grill. Dacă îți place mai degrabă să mănânci mâncare asiatică, poate fi extrem de utilă pentru tine o tigaie wok, iar dacă ești fan clătite, află că există tigăi special concepute pentru acestea. În cazul în care gătești diverse preparate, care nu le implică pe cele enumerate mai sus, poți să optezi pentru tigaie clasică, universală.
- Dimensiunile potrivite
E important să știi că o tigaie e bună are un diametru de cel puțin 32 de cm.
Te sfătuim să alegi dimensiunile în funcție de două criterii: acela al scopului pentru care vei folosi tigaia, dar și în funcție de numărul de persoane pentru care gătești.
Le detaliem imediat pe ambele. Dacă vrei să prepari mai degrabă mâncăruri tradiționale, care au nevoie de o fierbere mai îndelungată, atunci va trebui să alegi o tigaie adâncă și care să aibă un fund dublu, dar și care să distribuie uniform căldura. În ceea ce privește cel de-al doilea criteriu, este mult mai simplu: dacă familia ta este alcătuită din mai mulți membri, este evident că ai nevoie de o tigaie cu un diametru mai mare. Tigaile Tefal iti ofera multiple modele dintre care o poți alege pe cea care ți se potrivește cel mai mult.
- Antiaderența este de bază
Cu toții ne dorim să gătim mâncăruri gustoase, delicioase și urâm momentul în care acestea se prind de tigaie.
Ei bine, nu stă doar în calitățile tale de bucătar să previi acest fenomen. Înainte de toate, este esențial să ai la îndemână o tigaie care să te ajute în acest sens, adică tigăi care să fie antiaderente.
Asigură-te că tigăile tale sunt prevăzute cu această funcție și scapă de coșmarul de a ți se lipi mâncarea de tigaie.
- Verifică dacă au termospot
Uită de acțiunea de a încerca dacă s-a încins cu uleiul cu ajutorul unei legume sau al unei bucăți de carne.
Este mult mai simplu dacă tigaia ta este prevăzută cu un termospot, adică acel punct roșu, din centrul tigăii. În momentul în care acesta dispare, vei ști că uleiul este încins. Tigăile Tefal, de pildă, sunt prevăzute cu termospot, la fel ca orice alte tigăi de calitate.
Spor la gătit!