# Motto: „Până şi biserica are nevoie de contabilitate!”
Când aveam vreo 7-8 ani, vedeam, cu uimire, trecând pe strada principală a comunei mele muscelene un bărbat în vârstă, bine îmbrăcat, cu pălărie şi cu o voluminoasă servietă maro, confecţionată din piele de porc, având două cureluşe cu catarame şi o încuietoare centrală. Dar nu servieta mă impresiona pe mine, ci altceva. Din pântecul acesteia se iţea în lateral o hârtie albastră, specială, despre care am aflat că se numea indigo sau plombagină. Proprietarul servietei şi al acelei minunăţii era contabilul băncii populare.
Când îl întâlneam, îmi ziceam în gând: ăsta om deştept! Uitam de primar, de doctor, de popă, de toţi. Şi am rămas aşa, cu nostalgia indigoului, până când am devenit economist (un fel de contabil, dar fără experienţă, cum spunea un personaj dintr-un film sepia, cehoslovac, al anilor ’60) şi l-am utilizat cu o deosebită afecţiune profesională. Săraca plombagină, a devenit amintire. Au apărut calculatoarele, imprimantele, hârtia autocopiativă. Au trecut şi anii, din ce în ce mai repede, în prezent estimându-se că ziua mai are doar 16 ore efective, din cele 24. Care „festina lente”, că „fugit irreparabile tempus”!
Între timp, că tot veni vorba, am devenit expert contabil, membru al CECCAR – Filiala Argeş, din ambiţia de a-mi perfecţiona cariera de contabil iubitor de nou. A contat mult şi literatura interbelică pe care o citeam cu nesaţ, în plin socialism, fiind vrăjit de pasajele cu jocuri la bursă, crah-uri, afaceri, capitaluri, acţiuni, dividende, patroni şi mâna dreaptă a acestora – contabilul, pe care îl chemau, la Crăciun, dându-i un plic burduşit cu bancnote, drept recompensă pentru sfaturile utile care le dezvoltau afacerile şi le păzeau de rele.
Mi-a plăcut capitalismul dintre cele două războaie şi pentru că a legiferat înfiinţarea organismului profesional al contabililor (în anul 1921), dar mai ales prin comparaţie cu actualul sistem din ţara noastră.
După anul 1990, profesia contabilă a plecat sprintenă la drum, lăsând în urmă perioada în care totul era planificat, de sus în jos, împiedicând creativitatea şi analiza obiectivă (de aceea şi societatea a ajuns la un moment dat cu josul în sus şi a fost necesară „răsturnarea” situaţiei). În august 1994, prin O.G. nr. 65, s-a refăcut profesia contabilă liberă în România, fiind recunoscută în mod legal, ca organism profesional autonom, persoană juridică de utilitate publică, sub denumirea de „Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România – CECCAR”.
Nu cred că este cazul să mai amintesc de rolul şi importanţa specialistului contabil, care este un rău (bun!) necesar deservirii interesului public (raportările contabile stau la baza informării publice şi deciziilor investitorilor) şi întregii economii, prin servicii contabile de calitate, desfăşurate cu profesionalism, într-un spirit de încredere şi etică. Subliniez doar că utilizarea cunoştinţelor şi competenţelor acestuia, în mod constructiv, ne-ar putea aduce o rază de speranţă în ceaţa economică şi fiscală de azi.
Uite, d-aia am vrut eu să devin contabil!
La mulţi ani tuturor profesioniştilor contabili din România!
Ion BĂNICĂ, fost preşedinte al CECCAR – Filiala Argeş
P.S. Aceste gânduri/rânduri constituie un fel de „drept la replică” pentru editorialul „Dinastia contabilului„, al domnului Gheorghe Savu, apărut în ziarul „Argeşul” de ieri.
22 Comentarii
LIANA
Nu ştiu dacă aţi avut de a face cu experţii contabili, dar eu am avut.
În principiu, vă urez să nu aveţi de- a face cu aceştia, că e de rău. Este adevărat nu cu toţi, dar majoritatea dintre aceştia nu au caracter, coloană vertebrală, se vând pe sume de nimic, nu stăpânesc legislaţia, confundă termenii juridici, etc.
Unul dintre cei, cu care am avut de a face se numeşte expert contabil FULGER EMIL. Acesta a reuşit performanţa să mă fure de peste 25 ori. (să micsoreze suma de peste 25 ori fata de suma reala). Trebuie precizat ca acesta nu stăpâneşte cele mai elementare norme economice.
Constatarea pagubei in buzunarul subsemnatului făcută de expertul contabil mai sus mentionat a constatat- o instanţa.
Trebuie precizat că expertul în cauză a avut „bunacredinţă” să modifice chiar dispozitivul unei sentinţe judecătoreşti definitive.
Liana
P.S. Domnule Ion BĂNICĂ, dumneavoastră ne spuneţi că nu vedem bine, că totul este frumos în ţara asta, nu avem hoţi, nu avem escroci, economia duduie să se spargă de ce s- a umflat, că totul se vede frumos de pe scaunul de contabil etc.
Da, economia s- a umflat în statistici contabiliceşti, dar în realitate te apucă plânsul.
Da, în România nu se fură pădurile, singura problemă este că în realitate pădurea este pe cale de dispariţie, etc.
Aceasta este diferenţa între contabilul care falsifică dintr- un condei realitatea şi omul simplu care- şi rupe spinarea şi vede altfel realitatea simţind pe propria piele inclusiv cum cineva îi goleşte buzunarele şi – i suge sângele lăsându- l fără vlagă.
Privitor la CECCAR este o instituţie care se ocupă cu protejarea contabililor care au călcat strâmb, lucru care se poate dovedi cu documente, inclusiv cu statutul acesteia
Ion Bănică
Când se consideră că un expert contabil nu este corect, poate fi reclamat la Comisia de disciplină.
Ion Bănică
Eu, ca persoană, am încercat să lucrez cu bună credință și nu mi-e rușine de nimeni. Dacă doriți vă stau la dispoziție pentru orice informație/discuție profesională, cu exemple concrete.
Ion Bănică
Nu vă pot contrazice, și eu sunt revoltat de ce se întâmplă dar nu ( numai ) contabilii sunt de vină. Dacă aveți vreunul în familie, o să- mi dați dreptate. Totuși, contabilii își serbează ziua iar textul meu a fost o încercare semiromantică de a ne mai îndulci amarul cotidian.
Pavel
Ai să fim serioşi, unde aţi văzut dumneavoastră că vre- un membru (contabil expert) al CECCAR a fost judecat şi găsit vinovat de Comisia de disciplină a CECCAR Arges.
De fapt ar fi absurd să se întâmple un astfel de fenomen.
CECCAR Arges nu este nimic altceva decât o adunătură de contabili care depun anual o taxa în contul CECCAR tocmai pentru a fi protejaţi de acest CECCAR Arges şi nu pentru a fi găsiţi vinovaţi.
Vă dau un caz concret, expert contabil MARINESCU ALEXANDRU. Interesaţi- vă dumneavoastră cum a muşamalizat faptele comisia de disciplină CECCAR. Ce este interesant că respectivei comisii nu i- a fost deajuns o singură muşamalizare, a realizat- o şi pe a doua, după ce prima a fost anulată de CECCAR Bucuresti.
Nu degeaba se spune că o mână spală pe alta şi amândouă faţa.
Probabil că numai D.N.A. ul mai face curăţenie în ţara asta.
Ori curăţenia trebuie începută cu dinastia contabililor care aşa cum aţi zis dumneavoastră primesc plicuri grase cu bani pentru priceperea în a înşela Statul şi pe omul de rând fără pile şi relaţii.
Să vă ferească Dumnezeu să aveţi de a face cu vre- un contabil şi n mod special cu unul expert.
Pavel
erată vreun în loc de vre-un
ION
„-contabilul, pe care îl chemau, la Crăciun, dându-i un plic burduşit cu bancnote, drept recompensă” da, aveţi dreptate. Dar, v- aţi pus întrebarea că banii primiţi în plic de contabil sunt bani negri, nefiind declaraţi la fisc nu conţin taxe şi impozite, etc..
Şi în ziua de azi contabilii sunt burduşiţi cu bani pentru că se pricep la escrocherii financiare.
Mare parte din banii pe care îi învârt contabilii sunt bani proveniţi din activităţi ilegale si tertipuri financiare, firme fantomă, deduceri de TVA false, etc., nu are sens să discutăm că ştiţi mai bine.
O să dau totuşi un exemplu 80% din pâinea din comerţ (care se vinde în magazinele de specialitate) nu este fiscalizată.
Totul se face cu sprijinul contabilului.
ION
Concluzia plicul burduşit cu bancnote îi aparţine şi astăzi contabilului.
Singura diferenţă, este că astăzi contabilul nu se mai mulţumeşte cu un singur „plic burduşit cu bancnote” de Crăciun, ci Crăciunul este în fiecare zi, că doar nu degeaba s-a dat clima peste cap.
Drept urmare, domnule drept la replică lăsaţi- o mai moale că miroase a …. de la o poştă.
Ion Bănică
Sunteți departe de realitate. Voi, ăștia care huliți pe nedrept contabilii, vă invit la discuții cu mine și vă voi demonstra că nu aveți dreptate și nu ați priceput nimic din ce am scris eu…
Ion Bănică
Dar cu nume și prenume, nu în anonimat, la seral…fară asumarea răspunderii…
ION
Până una alta cititi articolul din ziarul Argesul „Delapidare uriaşă la Spitalul Judeţean”, care ne vorbeşte sespre acţiunea şi implicarea unui contabil.
Să fim serioşi nu există furt, fără implicarea contabilului
ION
Vă rugăm să nu ne mai demonstraţi, că miroase a teorie şi vorbărie politică, de care suntem sătui.
Practica, a dovedit românului că realitatea este diferită de teorie.
În schimb, eu vă pot proba (şi aici nu mă refer la demonstraţii teroretice, de forţă, de intimidare, de ameninţare, s.a.) că am fost furat de nenumărate ori de contabili (inclusiv experţi cum vă place a fi numiţi).
Din punctul meu de vedere Statul a devenit mafiot numai cu sprijinul contabililor.
ION
Acţiunea a fost desfăşurată la primele ore ale dimineţii şi nu la seral.
„La primele ore ale dimineaţii de ieri, poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) şi procurori ai DIICOT Piteşti, împreună cu ofiţeri ai Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR au efectuat, sprijiniţi şi de efective ale Jandarmeriei Argeş, şase percheziţii domiciliare, din care patru la Piteşti şi două la Ştefăneşti, pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în săvârşirea de infracţiuni economico-financiar”
Ion Bănică
Domnule Ion, eu bag mâna în foc doar pentru mine, nu neg că puteți avea dreptate, punctual. Dacă doriți, putem discuta față în față. Ca și în celelalte profesiuni, cei mai mulți contabili sunt corecți iar munca lor este destul de grea.
popa
Ce aveti, fratilor, cu dl. Banica? Este un om deosebit, un adevarat profesionist. Mi-a placut articolul domniei sale… Chiar ca a fost „o încercare semiromantică de a ne mai îndulci amarul cotidian.” Dansul spune ca in orice meserie pe care o faci, trebuie sa pui pasiune.
Dar – cand dai de bani murdari – se duce dracu pasiunea… Exemplul acestei contabile de la spital. Asta nu a fost expert-contabil, ci a fost „experta” in inginerii financiare… Ca dovada ca toti expertii care au controlat-o nu au gasit „buba”.
Si eu sunt contabil de meserie. Nu expert. Dar toata stima pentru profesionistii contabili! Ca in orice meserie, sunt si multi care nu ne fac cinste. Padure fara uscaturi… nu se poate.
Ion Bănică
Un simplu dar sincer „mulțumesc” pentru cuvintele domnului/doamnei Popa. Mi-a înțeles mesajul în condițiile in care, fiind de bună credință, m-am expus total rugând cititorii, sub protecția anonimatului, să relateze dacă eu, personal, am avut un comportament neadecvat față de cineva, în calitate de expert contabil. Nu sunt/nu am fost perfect, dar am lucrat cu bună credință iar corectitudinea și mersul pe stradă, cu mâinile în buzunare, fără a-mi fi rușine de nimeni sunt averile mele neprețuite.
Argeșel
Contabilii e de bază, nene….
ION
Domnule Bănică sper că v-aţi lămurit cum stă treaba cu „Contabilii e de bază, nene….”
Anonim
domnule ion banica
Ion Bănică
Nea Ioane, e greu…..
ION
Nu că e greu, este foarte greu, dacă nu chiar imposibil.
Aştia sunt contabilii din şcoli (majoritatea) din ziua de azi.
Este adevărat, că de unde nu e, nici D-zeu nu cere.
Dar, parcă este prea de tot. Şi- au făcut salarii nesimţite, stau cu mâna în bani (au trecut de mult de coate) şi ne fură (la greu) pe noi oamenii de rând.
Avem dispariţii de peste 50% din buzunarele noastre, ale oamenilor simpli.