E vacanţă parlamentară, iar la televizor, pe anumite posturi româneşti, nu mai aud decât despre lupta unora cu Laura Codruţa Kovesi. Aşa că îmi dedic mai mult timp anumitor canale străine. Tot butonând, găsesc pe BBC Life o emisiune interesantă, numită „Crede-mă, sunt doctor!”. Un fel de „Ce se întâmplă, doctore?” de pe la noi, dar la un alt nivel: cu cercetări aprofundate, cu relatări despre descoperiri uluitoare etc. Şi îmi dau seama că suntem cu toţii bombardaţi de informaţii medicale pe care le luăm „de-a gata”, fără a avea vreo pregătire adecvată, iar unii chiar ajung să se considere… doctori…
Asalt informaţional
Aţi remarcat, probabil, că în Piteşti au proliferat farmaciile, firmele de telefonie şi sălile cu jocuri de noroc. Industria medicală este uriaşă, iar banii cheltuiţi în acest domeniu sunt pe măsură. Nu întâmplător, pe lângă unităţile de stat, s-au deschis prin Argeş fel de fel de clinici mai mari sau mai mici, dar private. Când deschid mail-ul, sunt invadat, de asemenea, de mesaje (spam, adică nedorite şi nesolicitate) cum ar fi: „Prelungeşte-ţi viaţa chiar de azi!”, „Uluitor! Scapă de varice în numai şapte zile!”, „Monturile dispar în 10 zile dacă aplici crema asta cum trebuie!”, „Garantat! Dai jos 5 kg într-o săptămână!”, „Vedere perfectă fără ochelari sau lentile!” etc. Invariabil, aceste mesaje ajung la coşul de gunoi, nu le deschid niciodată. Deschid unele ziare locale sau naţionale şi, aţi ghicit, mă asaltează reclamele: cum să scap de hemoroizi, cum să evit cancerul, despre pastile nemaipomenite de detoxifiere, despre plante miraculoase (re)descoperite. Nu mă dezmeticesc bine: în pauza de film aflu cum să scap de balonare, ce cremă îmi tratează unghia bolnavă, care sunt pastilele ce-mi protejează inima, ce să fac să elimin surplusul de apă din organism şi altele asemenea. Apoi, şi la TV, şi în presa scrisă, găsesc din abundenţă sfaturi: ce alimente să evit, ce substanţe periculoase conţin merele de import, dacă e bine să mănânc banane (după sursa de informaţie), cum îţi face rău alcoolul şi în cantităţi mici (de fapt, nu cum ziceau unii că e e bine dacă îl bei cu măsură), cum iaurturile pasteurizate nu ar fi indicate, fiindcă omoară bacteriile bune, cum cafeaua face şi drege…
Şi noi ce mai mâncăm?
Pe de altă parte, aflăm că dulciurile te îngraşă şi te predispun la diabet; că apa bună de băut – mai nou – e apa alcalină (cu pH ridicat); că dacă mănânci pui din comerţ e jale din cauza antibioticelor şi a hormonilor; că alimentele din magazine sunt pline de E-uri şi că bine e să mănânci cât mai bio (deci, mai scump). Şi, având în vedere toate cele de mai sus şi revenind la emisiunea amintită pe BBC Life, nu pot să nu mă gândesc: până la urmă, suntem informaţi zilnic despre… cum să murim sănătoşi…
Claudiu DIŢA
Un Comentariu
Puiu
M-a relaxat acest articol cu insiruirea unor lucruri perfect adevarate , de care ne lovim zilnic.Nu stii din ce parte sa te mai feresti…dar de ce, ” ca sa mori sanatos”?
Intrebarea mea e:
Cat ne mai iau de prosti? Cred ca mult timp, pentru ca material exista. Parca simt ca-mi lipseste ceva daca nu sunt mintit zilnic!
Cat de mult te poti imbogati din naivitatea unora, multi de altfel!