China este o țară aparte în ecosistemul mondial. La începutul secolului XX, i-a fost ocupată de Imperiul ţarist o bună parte din teritoriu, care a întregit imensa Siberie. Nu se știe care ar fi fost evoluția chinezilor dacă ar fi populat-o în ritmul în care s-au înmulțit de “au speriat lumea”. Acum aleargă către linia de sosire a cifrei de două miliarde de suflete.
Teribilele lor performanțe în industria IT și a infrastructurii multietajate sunt deja de domeniul fantasticului, mai ales pentru o țară neperformantă cum a ajuns România. Supraviețuirea într-un spațiu mult prea mic pentru expansiunea populațională i-a forțat pe asiatici să recurgă la tot felul de artificii alimentare, utilizând atât fauna marină cât și pe cea terestră (șerpi, câini etc.). Și o specie de coronavirusuri găsită la șerpii comestibili a fost subiect de cercetare și de transformare genetică, posibil având ca rezultat suşa ucigașă la originea epidemiei începutului de mileniu trei.
Un prim episod epidemic cu un tip de coronavirus avut loc în anul 2003, în parte gestionat, în parte nedisimulat. În decembrie 2019 a apărut acea “Pneumonie misterioasă” în orașul Wuhan, cunoscut nouă mai mult prin turneele de tenis de câmp. Autoritățile chineze au considerat-o o posibilă epidemie SARS (sindrom respirator acut sever), dar testările virusologice ce au izolat 15 rezultate pozitive pentru un nou coronavirus.
Bomba epidemiologică a constituit-o sărbătoarea Anului Nou-Chinezesc, pe 25 ianuarie 2020, când aproximativ 440 milioane de călătorii pe Căile Ferate şi 79 de milioane prin transport aerian au facilitat transmiterea virusului.
Aproximativ 11 milioane de persoane au fost izolate în sistem de carantină la Wuhan și 60 milioane de chinezi din provincia Hubei au fost restricționaţi la călătorii în țară și în lume. Numărul de decese a depășit de curând cifra 250 și a celor diagnosticaţi și izolați au ajuns la circa 11.000, dar estimările sunt greu de imaginat.
Deși spitalele din Wuhan sunt echipate cu truse speciale pentru identificarea noului coronavirus, procesul de testare se desfășoară cu dificultate. Din cauza resurselor limitate, pacienții trebuie să întrunească anumite criterii pentru a fi testați. Cifrele oficiale nu reflectă severitatea reală a epidemiei, fiind imposibilă testarea imediată. Cazurile grave de pneumonie cu febră mare (până la 39 – 39,5 °C), tuse cu spute hemoptoice (cu sânge), marcată deficiență respiratorie, stare generală alterată, se izolează și fac tratament simptomatic ineficient, fără a mai fi testați.
În provincia Hubei chinezii au construit două spitale de tip campanie, numai pentru bolnavii cu noul coronavirus, în zece zile.
S-au raportat extinderi ale bolii în diferite țări ale lumii: 5 cazuri confirmate în SUA, 8 cazuri în Hong Kong, 3 cazuri în Franța, 4 cazuri în Germania, 8 cazuri în Taiwan. În afara Chinei, Thailanda este țara cu cele mai multe cazuri confirmate de infecție cu noul coronavirus. Boala s-a extins și în Malaezia, Australia, Mongolia și Canada.
Tratamentul specific antiviral nu există deocamdată. Se face numai simptomatic și nu se garantează supraviețuirea. Singura armă probabil eficientă ar fi vaccinul, foarte greu de preparat. Virusul este de tip ARN (ca și virusul hepatitei C) cu mare variabilitate în cursul aceleiași epidemii.
Trei luni de la izolarea genelor specifice după testarea inițială ar fi cea mai scurtă perioadă pentru prepararea unui vaccin din tulpina incriminată în epidemia actuală. Eficacitatea vaccinului nu este garantată! Singurele măsuri pentru limitarea extinderii epidemiei sunt: izolarea strictă a bolnavilor suspecți, limitarea severă a turismului, către China și de-acolo în lumea largă. Spălatul pe mâini cât mai des și purtarea măștilor, pentru noi, care suntem departe de focare, sunt măsuri eficiente și pentru gripa care bântuie acum prin România. Nu trebuie să tușim și să strănutăm în spații închise, în prezența unui grup de persoane. Bătrânii și imunodeprimații trebuie să stea acasă și să evite participarea la spectacole și mersul la cumpărături în supermarketuri. Cei nevaccinați antigripal şi cu indicații ferme de vaccinare trebuie convinși să se vaccineze, cât mai curând. Nu avem deocamdată niciun caz diagnosticat a fi infectat cu noul coronavirus. Asta ne-ar mai trebui. Să ne rugăm bunului Dumnezeu să ne ocrotească și să gândim și să ne comportăm pozitiv.
Dr. Tiberiu STĂNESCU
P.S. Ne-a dispărut capacitatea de a dăinui, situație fără precedent în istoria neamului nostru.