Optimism la „Subiect de presă”
Trăim vremuri complicate de peste doi ani. Pandemia, crizele economice și energetice și câte va fi dat să mai vină… În aceste condiții, cultura , tradiția își mai au rolul, locul și rostul? Instituțiile mai pot supraviețui? Răspunsul, din fericire, este da! Cultura nu moare în Argeș. Starea de optimism a transmis-o Elena Iagăr, managerul interimar al Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, la emisiunea „Subiect de presă” realizată de Cristina Munteanu și directorul ziarului nostru, Mihai Golescu.
Declin
Casa Creației Populare a fost o instituție emblematică pentru județul nostru în peste o jumătate de secol, dar a dispărut în urmă cu câțiva ani. Era un semn rău pentru iubitorii de artă și tradiții, mulți sceptici intuind că urmează să fie cântat prohodul și altor entități la fel cum, după 1990, s-a pus lacătul pe căminele culturale de la sate. Încă nu venise pandemia peste noi și nici perioada grea economică și iată, Casa Creației și a Valorificării Tradițiilor Populare a sucombat. Au urmat apoi probleme legate de funcționarea cunoscutului ansamblul „Doina Argeșului”. Banii, desigur, vorbesc. Ei erau din ce în ce mai puțini. Consiliul Județean avea alte priorități stringente. Argeșenii și muscelenii interesați de fenomenul cultural erau pesimiști și credeau că va urma și declinul sau chiar desființarea altor instituții de profil.
Eficientizare
Prezentă în studioul „Antena 3” Pitești, energica directoare a Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, cunoscută publicului în calitatea de fost jurnalist, dar și de manager al Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, a venit cu un tonus optimist și a făcut un scurt istoric al evenimentelor din ultimii ani. Mai marii de la Consiliul Județean, indiferent de numele președinților care s-au succedat, nu au avut nicio clipă de gând să desființeze instituții culturale, după cum a afirmat Elena Iagăr. Ci doar au căutat soluții pentru eficientizarea activității: „Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Argeș – fosta Casă a Creației, cu o vechime de peste 60 de ani – a fost desființat și transformat într-un compartiment al Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești. Apoi a fost înființat Centrul Cultural Județean Argeș care a funcționat în sediul fostului cinematograf <<Lumina>>, până de curând.”
Succes
Dintre toate instituțiile de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Argeș, Școala Populară de Arte și Meserii Pitești este în topul eficacității. E meritul întregului colectiv didactic dar, se știe, nu există cor fără dirijor și tocmai rezultatele excelente, peste așteptări, obținute de managerul ei, Elena Iagăr, a recomandat-o pentru preluarea vremelnică a conducerii Centrului Cultural Județean. Sufletește, desigur, fosta jurnalistă este legată de Școala Populară de Arte pe care a făcut-o să renască din propria cenușă. Și a vorbit cu mult patos despre ea: „Școala de Arte are ca principal obiectiv educația permanentă. În perioada de trei ani în care compartimentul de cercetare a funcționt la Școala Populară de Arte, au fost derulate multe proiecte importante și vizibile în spațiul public, în care a fost pusă în valoare activitatea meșterilor, rapsozilor și a creatorilor de folclor din județul nostru. Am făcut 42 de clipuri de prezentare proiectului „România de la Argeș”, difuzate atât pe ecranul din fața Primăriei, cât și la televiziunile locale și naționale, cu prilejul manifestărilor legate de Ziua Națională a Costumului Național. La aceste clipuri au participat oameni obișnuiți care au arătat cum se îmbracă și cum se poartă corect costumul popular.”
Conservare
Cu candoarea omului sensibil, Elena Iagăr a vorbit cu însuflețire despre tradiții și obiceiuri care au fost readuse în atenția publicului, printre care: spălatul pe picioare în ziua de Rusalii, datul de pomană, ritul pomului neroditor. Pentru a le face cunoscute, au fost realizate clipuri de prezentare difuzate apoi prin intermediul rețelelor de socializare. Acum, după noua directivă de reorganizare emisă de Consiliul Județean, Școala Populară de Arte și Meserii Pitești a devenit secție a Centrului Județean de Cultură și Arte, dar nu își schimbă obiectul de activitate. Dimpotrivă, merge înainte cu toate pânzele sus, după cum spune doamna Elena Iagăr: „Organizăm cursuri nu doar la Pitești, unde avem 1.400 de cursanți, dar și în cele 90 de secții externe. Cât privește ansamblul <<Doina Argeșului>>, în viziunea mea trebuie să reprezinte județul în România și în străinătate. Pentru asta este nevoie să își contureze un profil în care să regăsim specificul muzicii și al folclorului din zona Argeș-Muscel.”
Informare
Om de presă, Elena Iagăr știe că ar fi în zadar cercetarea de pe teren dacă nu s-ar concretiza în materiale informative și în clipuri transmise publicului pe telefon ori prezentate la televiziuni. De aceea se pune accent pe realizarea unor filme scurte ca durată și plăcute ochiului. Dar nu doar atât. Școala Populară de Arte organizează, începând cu anul 2021, o Conferință internațională de folclor la care sunt invitați specialiști din țară și străinătate. Lucrările conferinței au fost publicate în volumul dedicat acestei manifestări. Nu este neglijat nici modul clasic de informare, prin lucrări de specialitate. Astfel, au fost publicate câteva cărți deosebit de importante și reprezentative pentru cultura tradițională, precum și albume ale unor sculptori în lemn foarte cunoscuți: Ion Rodoș de la Nucșoara și Dan Gherasimescu de la Valea Danului.
Valoare
Poate cea mai răsunătore acțiune pe care a reușit-o managerul Elena Iagăr este concretizarea conceptului de „Tezaur uman viu”, în județul nostru. Proiectul Ministerului Culturii, lansat în urmă cu câțiva ani, are anvergură națională și trebuie transpus în practică în fiecare județ. Nu este ușor, presupune eforturi și cheltuieli, dar acțiunea la nivelul Argeșului se desfășoară cu succes. Asta însemnă, pentru cei care nu știu, că sunt puși în valoare și primesc recunoașterea comunității, prin acest titlu onorific, cei care au dobândit un anumit meșteșug învățat nu în școală, ci în familie și pe care îl transmit generațiilor viitoare. Lucrările celor doi meșteri au fost puse laolaltă și au fost realizate două albume, în condiții grafice de excepție: „Alegorii” – Ion Rodoș, respectiv „Mărturisiri” – Dan Gherasimescu. Se mai află în lucru un alt album pentru Nicolae Onu de la Mănicești, cel renumit pentru abordarea originală și reprezentarea în sculptură a Sfintei Treimi.
La Pitești s-a desfășurat, recent, Gala „Tezaur uman viu”, ca o recunoaștere a modului eficient în care se face cultură în Argeș din partea ministerului de resort. Evenimentul a reunit personalități ale lumii culturale, inclusiv pe toți cei care au obținut titlul de „Tezaur uman viu”.
Concluzia emisiunii a fost că instituția nou creată, Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, are strategii și proiecte diverse pentru a menține, conserva și promova tradiții și obiceiuri arhaice, oameni înzestrați cu calități artistice, într-un cuvânt, spiritualitate. În atenția ei sunt și Viorica Olivotto, de la Nucșoara și Petre Măsală, de la Stolnici – cei doi meșteri populari argeșeni care au primit titlul onorific de „Tezaur uman viu”. Deși vremurile sunt grele și nevoile financiare – mari, totuși, cu sprijinul material al Consiliului Județean și ai oamenilor inimoși, precum cei care trudesc la Centrul Județean de Cultură – să avem convingerea că, în argeș, cultura nu moare, ci doar cunoaște transformări administrative, prin care i se asigură dăinuirea.