„Bună dimineaţa. Eram acasă. Pe telefonul mobil primeam mesaje de actualitate. Am aflat imediat că au explodat trei bombe. Acestea au vizat busul (autocarul – n.n.) în care era echipa în drum spre stadion. M. Bartra a fost rănit la mână şi a fost operat. La miezul nopţii a avut loc o conferinţă de presă a poliţiei. Se pare că e un motiv islamic, ceva foarte grav. Toată lumea s-a comportat exemplar.”
Asta ne-a spus ieri-dimineaţă Mariana Clemens, corespondenta noastră din Germania, după ce marţi seara trei explozii s-au produs în apropierea autocarului echipei de fotbal Borussia Dortmund, aflată în drum spre stadion la meciul cu AS Monaco din Liga Campionilor. Văzuserăm cu toţii la televizor ce se întâmplase, dar voiam să aflăm starea de spirit a populaţiei de la colega noastră, care locuieşte în acelaşi land federal – Renania de Nord-Westfalia – şi care are câţiva prieteni la Dortmund.
Faptul că „toată lumea s-a comportat exemplar” este, iată, răspunsul pe care-l dau oamenii civilizaţi unor brute. Este reacţia demnă şi înălţătoare la adresa terorismului care a lovit, la Dortmund, pentru prima dată, într-o echipă de fotbal. În noiembrie 2015, câteva explozii au avut loc în zona stadionului „Stade de France” din Paris, în timpul meciului Franţa – Germania, dar atunci viaţa fotbaliştilor n-a fost pusă în pericol.
Marţi seara, pe stadionul „Signal Iduna Park” din Dortmund, aţi văzut cu toţii la televizor răspunsul oamenilor în faţa terorii. După anunţul exploziei cu bombă, suporterii echipei AS Monaco, aflaţi la meci, au dat lumii întregi o lecţie de solidaritate, scandând în cor, minute întregi, numele echipei Borussia Dortmund. Iar zeci de mii de fani locali au aplaudat şi au răspuns imediat pe un site de socializare: „Vă mulţumim pentru răbdare şi înţelegere şi pentru scandările «Dortmund! Dortmund!», dragi suporteri ai AS Monaco!”.
Mariana Clemens ne scria anul trecut despre „Zidul galben”, denumirea dată celei mai mari peluze din Europa, formată din 25.000 de suporteri îmbrăcaţi în culorile echipei Borussia Dortmund, galben-negru, care stau tot meciul în picioare. „Aici, în Zidul Galben – scria colega noastră prezentă la meci – se află epicentrul emoţional care pulsează la propriu şi de unde se transmite ca o undă de entuziasm la întreaga audienţă. Motivul acestei reacţii copleşitoare poate fi bucurie sau tristeţe, un gol al favoriţilor sau un gol din nimic al adversarilor, o intervenţie salvatoare, un gest de fair-play sau o accidentare; în orice caz, un sentiment puternic, preţios şi unit”.
Ei bine, marţi seară, nu doar „Zidul galben” a pulsat, ci întreg „Templul”, aşa cum i se spune stadionului din Dortmund. Peste 81.000 de suporteri au vibrat, transmiţând lumii întregi o undă de emoţie.
Sincer, şi noi la Piteşti am simţit această undă. Ea a fost mai puternică decât cele trei explozii provocate de nişte sceleraţi. Da, toată lumea s-a comportat exemplar. E o lecţie din lumea sportului. Pe care merită să ne-o însuşim cu toţii, europenii şi mondialii.
Gabriel LIXANDRU
4 Comentarii
Elena Delia
Intr-adevar lumea sportului autentic este o lume magica, unde fiinta umana are cea mai inaltatoare sansa de a folosi ceea ce i-a daruit natura : trup si minte. In orice sport, ceea ce conteaza sunt „timpii”, ca unitati de masura in evolutiile sportivilor; astfel, sportul devine oarecum o dimensiune a timpului si a spatiului, perceptibila nu de toata lumea care o priveste. Sportul produce emotii: bucurii imense sau tristeti enorme, dar , cu fiecare experienta traita, sportul iti da speranta unei reusite viitoare, cultivand perseverenta, increderea in sine, curajul, dorinta de perfectiune, corectitudinea, simtul civic, respectul fata de semeni.
Gabriel Lixandru
Citius, altius, fortius!
Puiu
Am o scurtă pauză în care vreau să spun câteva cuvinte.NU am timp să îmi exprim părerea despre actele de terorism ,dar o voi face altădată. Mă doare acest act, mai ales asupra unor sportivi, indiferent care ar fi ei. Cu atât mai mult asupra echipei de suflet a fiului meu ,al echipei unde a jucat talentatul Marcel Răducanu, un altfel de Dobrin! Mi-a plăcut foarte mult ultimul fragment al comentariului doamnei Elena Delia: ” Sportul produce…faţă de semeni.” Ar trebui pus în fiecare sală de clasă acest fragment, cu litere mari. Ştiu că astăzi părinţii fac cea mai mare greşeală cu copiii lor. Îi scutesc medical la orele de sport.Ţinând cont de importanţa majoră a sportului, de faptul că sportul este cel mai mare şlefuitor de caractere şi are legătură decisivă cu comportamentul individului în societate, îi rog pe toţi doctorii să nu mai emită scutiri! Uitaţi-vă cât de trainice sunt prieteniile între sportivi, dar şi între sportivi şi restul societăţii, ce concepţii au marii sportivi despre lume şi viaţă! Eu am făcut sport şi chiar de performanţă. A însemnat mult pentru mine!
Gabriel Lixandru
Mulţumesc pentru comentariul dumneavoastră!