Recent, echipajul format din Mihai Cristian Tentea şi Nicolae Ciprian Daroczi a ocupat locul 18 în proba de bob-2 masculin, la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, probă în care medaliile de aur au fost împărţite de Canada şi Germania.
Ciprian Daroczi şi Mihai Tentea, cei doi argeşeni care au reprezentat judeţul la Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud, dar şi antrenorul lor, Iulică Păcioianu, au fost prezenţi, miercuri, la o confertinţă de presă organizată de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Argeş. Cei trei argeşeni au vorbit despre experienţa de la Olimpiadă.
Antrenorul Iulian Păcioianu a subliniat faptul că ţara noastră nu are infrastructura necesară şi nici resursele financiare propice performanţei în acest sport: „Cei doi tineri, care au 19 ani, sunt debutanţi la Jocurile Olimpice. Povestea noastră a început în urmă cu patru ani când l-am selecţionat pe Mihai Tentea. După doi ani a obţinut medalie la Olimpiada de Tineret. Sezonul 2017-2018 a fost foarte bun pentru noi. Am ieşit campioni europeni la sub 23 de ani şi am terminat pe locul 4 Cupa Europei. Calificarea la Olimpiada de Seniori a fost un mare pas înainte. Pentru a lua medalii, trebuie o finanţare mult mai consistentă. Din cauza banilor, România nu poate trimite la marile competiţii decât 10 sportivi, în timp ce alte naţiuni pot trimite 25. Un bob performant de 4 persoane costă 110.000 euro, iar unul normal, 80.000 euro. Noi am cumpărat unul de 36.000 euro, vechi de 10 ani. În România nu avem unde ne pregăti, pentru că nu există o pistă de bob. Ne antrenăm în Austria. Până nu demult mergeam în cantonamente cu remorca. Transportul unui bob costă 7.000 euro. Datorită unui sponsor, acum cărăm materialele de concurs cu o dubă”.
„Un sport foarte greu”
Cei doi sportivi au povestit cum a fost la Olimpiadă: „Eu am venit din atletism şi nu am decât o experienţă de 10 luni. La Olimpiadă am vrut să dăm tot ce avem mai bun şi am văzut ce înseamnă o competiţie de asemenea anvergură. Dacă vom fi sănătoşi, rezultatele noastre se vor îmbunătăţi”, a spus Daroczi. La rândul său, pilotul Mihai Tentea a punctat: „Pe pista de la Olimpiadă am făcut doar zece coborâri. Pârtia este foarte tehnică şi am pierdut timpi în viraje. Am încercat să ne îmbunătăţim coborârile. Rezultatul obţinut este o victorie de moral pentru noi. Bobul merge cu 130 km/h pe un canal de 1 m. Trebuie să ştii cum să-l manevrezi, pentru că te poţi răsturna. Orice răsturnare înseamnă accidentări şi costuri suplimentare. Este un sport foarte greu, dar sunt sigur că în timp rezultatele se vor îmbunătăţi”.
Un Comentariu
Delia Dumitrica
Acesti tineri, alaturi de antrenorul lor, ne aduc atata faima in intreaga lume, iar statul roman isi bate joc de ei! Ce rusine! Oare ministrii astia ai sportului care s-au tot perindat pe la scaunele ministeriale nu stiu situatia? Intrebarea è retorica, fiindca stiu totul, dar nu vor sa faca nimic. Deci chiar se vrea distrugerea poporului astuia prin orice mijloace? Pai invatamanul e la pāmânt, la fel si cercetarea; in sanatate si justitie-dezastru; economia merge asa cum se vede. Acum vad ca si sportul a devenit inamicul celor de la putere. Oare de ce? Probabil fiindca nu le plac performantele de niciun chip.