… Aceasta a fost întrebarea emisiunii „Subiect de presă” de la Antena 1 Piteşti realizată de Cristina Munteanu, directorul postului, şi Mihai Golescu, directorul cotidianului „Argeşul”, sub genericul „Pro şi contra eliminării taxelor”. Invitaţi, Gelu Tofan, vicepreşedinte al Biroului Permanent PNL Piteşti şi candidat la un fotoliu de parlamentar la alegerile din acest an, respectiv Cătălin Rădulescu, deputat PSD de Argeş.
Nu s-a precizat sursa de finanţare
Întrebat cui foloseşte acest joc al taxelor şi de unde vor fi asigurate cele 1,6 miliarde euro, Gelu Tofan a răspuns că, din punctul de vedere al mediului de afaceri, eliminarea celor 102 taxe este benefică, fiindcă mai dă jos de pe umerii întreprinzătorilor povara achitării unor sume de multe ori nejustificate. Din punct de vedere politic, liberalul consideră că, deşi a fost votată inclusiv de parlamentarii PNL, este o lege populistă cu care PSD intră în campania electorală. „România se află pe primul loc în UE şi pe locul patru în lume în ceea ce priveşte taxele percepute, pentru care e nevoie de peste 200 de ore ca să le plăteşti. Problema e dacă această lege este sau nu sustenabilă, pentru că nu s-a precizat sursa de finanţare. Din acest punct de vedere în opinia mea legea este neconstituţională”, afirma Gelu Tofan. De altfel, poziţii similare au avut şi preşedintele Klaus Iohannis, care a declarat că nu o va promulga, şi premierul Dacian Cioloş, care a declarat că o va ataca la Curtea Constituţională.
„Rabla” şi „Casa Verde”, în pericol
În altă ordine de idei, prin eliminarea timbrului de mediu, spre exemplu, ar dispărea şi programul „Rabla”, şi programul „Casa Verde”, ceea ce ar putea genera nemulţumiri în primul rând producătorilor interni de automobile (Dacia şi Ford), dar şi celor de echipamente de energie neconvenţională, care s-ar putea confrunta cu probleme de desfacere. De ce nu s-a discutat mai înainte de eliminarea taxelor despre sursa de finanţare? „Simplu: din interes!”, a venit răspunsul d-lui Mihai Golescu, făcând trimitere directă la agitaţia politică în preajma alegerilor parlamentare care bat la uşă, fiindcă şi PSD, şi PNL, cele mai mari forţe politice, sunt în campanie electorală.
Impozitarea multinaţionalelor
„E greu de precizat de unde vor veni aceşti bani. S-a dat de înţeles că vor fi recuperaţi de la cei care de 26 de ani jefuiesc ţara, dar asta am auzit-o mereu şi niciodată nu s-a făcut nimic concret”, a continuat Mihai Golescu. „PNL a găsit o soluţie, care nu acoperă necesarul în totalitate, ci doar o parte. Aceasta ar fi impozitarea cu 16% a multinaţionalelor, aşa cum se practică în toate statele UE, care în ultimii ani au scos din ţară peste un miliard euro”, a opinat Gelu Tofan. „De altfel impozitarea multinaţionalelor este o decizie a Comisiei Europene ca măsură de protecţie a statelor membre, care va trebui să devină operaţională şi în România, indiferent că decidenţilor le convine sau nu”, a ţinut să precizeze Cristina Munteanu.
Taxa radio-tv, o povară
Cel mai dezbătut subiect a fost eliminarea taxei radio-tv, considerată a fi o povară pentru români, despre care deputatul Cătălin Rădulescu afirma: „Este cea de a şaizecea iniţiativă legislativă pe care am iniţiat-o (în 2015) şi care mă bucur că a fost însuşită de către partidul meu. Mi se pare cel puţin anormal şi este anticonstituţional şi discriminatoriu să percepi taxă pentru dreptul la informare al cetăţenilor ţării. Introducerea taxei pentru radioul şi televiziunea publică în factura de energie electrică nu este un principiu corect. Nu-i poţi obliga pe români să plătească pentru un management prost al SRTV, iar noi am gândit că situaţia poate fi reglementată prin alocaţie bugetară. Referitor la timbrul de mediu, este ştiut că a fost declarat ilegal de Curtea Europeană de Justiţie şi va trebui să ne conformăm. Oamenii oricum ştiu asta şi îşi cer banii înapoi prin instanţele de judecată. În opinia noastră, cel mai important mod prin care pot fi aduşi bani la buget îl constituie tocmai scăderea taxelor şi eliminarea celor nejustificate. O taxă mică implică posibilităţi de plată şi, prin urmare, creşterea încasărilor având ca rezultat diminuarea până la eliminare a evaziunii fiscale”. În finalul emisiunii, Cătălin Rădulescu a mai apucat să spună că, dacă PSD va câştiga alegerile, nu vor fi impuse taxe noi, iar asistaţii social care vor refuza oferta pentru locuri de muncă nu vor mai fi plătiţi. Altfel spus, nici PSD nu va mai încuraja lenea.
Val. NICOLAU