Chipuri abătute, copleșite de tristețe, într-o liniște deplină. Douăzeci de persoane adunate la cimitirul Sf. Gheorghe din Pitești în jurul criptei în care își doarme somnul de veci Mihai Petre Săbăilă. În același timp, peate 50 de romani s-au întâlnit la biserica românească din San Sebastian pentru a-l comemora pe cel care a luptat timp îndelungat pentru drepturile lor în Spania, unde era și piteșteanul nostru stabilit de 12 ani.
„Ambasador”
Neoficial un „ambasador” al diasporei care și-a făcut cu prisosință datoria de prieten și mai ales reprezentant al lor. Mulți romani plecați acolo recunosc și azi cât de grea le-ar fi fost integrarea pe tărâm iberic dacă nu ar fi fost Mihai, cel cu nume de arhanghel care îi ajuta din răsputeri, facilitându-le cazare, locuri de muncă etc. Organiza și activități culturale, în parteneriate cu instituții din Spania și România. Dar mai cu seamă, iubea locurile natale și a promovat cât i-a stat în putință numele, imaginea și artiștii județului Piteștiului și ai Argeșului. Astfel se explică de ce la înmormântarea lui, printre zeci se coroane, una era din partea primarului Cristian Gentea iar alta din partea lui Ion Mânzână, președintele Consiliului Județean Argeș.
Două slujbe
Astazi, prietenii din Pitești precum și cei din Spania, s-au rugat pentru sufletul lui Mihai pentru care călătoria vieții s-a încheiat când de-abia împlinise 43 de ani. Deși nu era cardiac, inima, generoasa lui inimă și-a oprit brusc bătăile în fatidica zi de 10 februarie 2021. A trecut un an. Unul greu, urât, negru, în care toți cei care l-au cunoscut și prețuit pe tânăr, i-au simțit din plin lipsa. Pentru comunitatea românilor din San Sebastian șocul a fost total. „Liderul” lor, cel care avea de gând să se căsătorească peste puțină vreme și de împlinit atâtea proiecte, s-a stins. Pe cheltuiala unor oameni inimoși printre care și primarul orașului Irun, trupul neînsuflețit a fost adus în orașul natal. Pitestiul a fost în doliu în ziua înmormântării, mulți artiști plastici, actori, oameni de cultură, reprezentanții mai multor instituții fiind prezenți la slujba înhumării. Pesemne lui Mihai i-a fost foarte dor de părinții lui plecați prea de timpuriu și s-a dus în veșnicie pentru a le fi alături. Astazi cunoscuta profesoară Cornelia Biță și Olga Panaete, patroana florariilor „Olga” au organizat parastasul după rânduiala strămoșească. Slujba de pomenire s-a desfășurat la biserica Sf. Treime din Pitești, apoi părintele Cătălin Marineață a continuat serviciul divin la mormântul lui Mihai, acoperit cu flori. Zeci de pachete cu alimente au fost împărțite conform obiceiului și peste 20 de persoane au fost invitate la o masă, spre pomenirea sufletului plecat dintre noi. Daniel, un tânăr necăjit pe care Mihai l-a ajutat foarte mult, a primit un rând de haine noi.
Rugăciuni pentru un frate
Cei adunați la criptă au primit și câte-un număr al unei reviste lunare publicate în Spania pentru românii de acolo. Ediția îi este dedicată lui Mihai Săbăilă și cuprinde numele celor care au contribuit material, în urmă cu un an la repatrierea foarte costisitoare a trupului neînsuflețit. Ca-ntr-o adevărată și exemplară solidaritate, astazi, preț de un ceas, în același moment, zeci de oameni, din Pitești și San Sebastian, au lăcrimat, au aprins lumânări și s-au rugat pentru „fratele” Mihai care i-a lăsat mai singuri. Și mai săraci. Și de care le este dor. Tare dor…