Cine a spus pentru prima dată că dacă dragoste nu e, nimic nu e a avut gura aurită. Pentru că în viaţa intimă, dar şi în carieră, nimic nu iese frumos şi temeinic dacă nu investim şi primim în compensaţie dragoste.
Extrapolând, voi spune că generaţii la rând, la finalul liceului, mii de tineri aleg să dea admitere la Medicină. După ani grei în care se toceşte de-ţi sar capacele, ei ajung medici şi depun celebrul jurământ. Urmează alte examene, specializări şi competenţe, dar în această profesie dacă vocaţie nu e, nimic nu prea e. Vocaţia nu se fură de la alţii şi nici nu se dobândeşte în timp. O ai sau nu o ai, în funcţie de cum ţi-e hărăzit.
…În urmă cu vreo lună, au intrat în cabinet o femeie tânără însoţită de fiul ei în vârstă de 11 ani. Dacă ea este corpolentă, dar nu obeză, din prima clipă m-a frapat băiatul: un buflei scund şi îndesat, cu capul cam mare, ochi inexpresivi, mâini cu degete scurte şi groase ca nişte cârnăciori olteneşti. Nu trebuie să fii neapărat medic ca să-ţi dai seama că acest copil are ceva probleme cu glandele endocrine şi cu organul său genital în preajma pubertăţii.
Fusese adus pentru o banală erupţie cutanată, cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Dar primul lucru pe care i l-am spus mamei a fost să-i dea jos pantalonii şi chilotul! Mă privea interzisă şi nu prea înţelegea ce vreau cu asta. Rezultatul? Un abdomen flasc pe care grăsimea atârna în falduri, niciun testicul prezent în scrot şi o puţulică de mărimea unui nasture de la cămaşă.
Este o femeie fără multă carte, dar a realizat cât de dramatică-i situaţia. La maturitate, un bărbat sănătos are testicule ce produc zece milioane de spermatozoizi pe zi, cu care s-ar putea repopula planeta în şase luni. Dacă nu se va rezolva chirurgical şi medicamentos, acest tânăr nu va avea urmaşi.
De ce la zecile de controale medicale făcute până la 11 ani nimeni nu a sesizat anomalia este o altă problemă.
Dr. Viorel PĂTRAŞCU