Ştirea cu protestul mut al elevilor de la Colegiul Naţional „Al. Odobescu”, publicată de noi în exclusivitate acum câteva zile, a adunat mii de cititori pe ediţia online a ziarului „Argeşul”. Nici nu e de mirare. Subiectul e de mare interes, având în vedere că vizează procesul educaţional a 1.500 de şcolari şi liceeni, care sunt puşi în faţa unui fapt împlinit: vor fuziona prin absorbţie. De fapt, Colegiul „Odobescu” va înghiţi Şcoala „Tudor Muşatescu”, cele două unităţi aflându-se „gard în gard”, iar procedura se numeşte, în limbaj specific, comasare. O măsură care doare…
Şi, cum se întâmplă de obicei în astfel de situaţii, apar cel puţin două tabere. Pe de-o parte avem autorităţile, în speţă Consiliul Local Piteşti care a votat această hotărâre, cu avizul Inspectoratului Şcolar. Iar pe de alta avem, în primul rând, profesorii, care, deşi n-o spun public, se tem că-şi pierd din catedre, din ore şi cărora nu le convine că vor avea la clase elevi dintr-o anumită etnie „rău famată”.
La scară mult mai mică, unii aseamănă această situaţie cu ce s-a întâmplat în ţară după ce Guvernul a aprobat Ordonanţa nr. 13. Credem că e mult spus. Similitudini sunt, poate, că în ambele situaţii nu s-a discutat suficient sau aproape deloc când s-au luat deciziile respective şi că, iată, şi atunci, şi acum, reacţia tinerilor a fost imediată: ei au ieşit în stradă.
Inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu spunea ieri că profesorii de la „Odobescu” sunt vinovaţi de faptul că elevii ar fi „comemorat independenţa liceului” în recreaţia mare. De ce? Fiindcă, „fără să discute cu nimeni, manipulează şi denaturează adevărul”, ascunzând faptul că ei, profesorii, au solicitat cu ceva vreme în urmă (re)înfiinţarea la colegiu a unei clase a V-a. Or, asta ar însemna – a adăugat „generalul” – o clasă în minus la „Tudor Muşatescu”, iar în doi ani şcoala „s-ar trezi că nu mai are elevi la ciclul gimnazial”. Şi uite că salvarea e acum… comasarea, nu?
Aşa o fi, n-am făcut astfel de calcule. Ne e însă foarte clar – şi am scris-o de mai multe ori – că populaţia şcolară este în scădere dramatică. La Piteşti, în ultimii cinci ani, din acest motiv s-au pierdut zece clase de liceu! Într-un astfel de „trend” de ţară săracă, nu ne mai permitem să ţinem deschise şcoli, fiindcă ele presupun cheltuieli multe! Într-un astfel de „trend” de ţară săracă, ne permitem însă şcoli-mamut, de 1.400-1.500 de elevi, unele cu 36 de copii într-o clasă, făcând astfel rabat la calitatea procesului educaţional! (Cadrele didactice ştiu la ce ne referim aici: în primul rând, la timpul necesar ascultării tuturor elevilor.)
Revenim la protestul de la „Odobescu”. Decizia Consiliului Local Piteşti este „nejustă, nelegală şi lipsită de etică profesională”, spunea luni, în recreaţie, Matei Pieca, reprezentant al Consiliului Şcolar al Elevilor. Mie nu mi-ar sări muştarul pentru această declaraţie, stimabililor reprezentanţi ai autorităţii locale. Fie şi pentru faptul că acest consiliu ar fi trebuit consultat înaintea unei decizii de acest gen! Şi profesorii ar fi trebuit consultaţi! Aşa cum aţi făcut cu cei de la Colegiul „Brătianu”, care n-au fost de acord să le intraţi cu buldozerul în curte ca să faceţi staţie de autobuz!
Gabriel LIXANDRU