Daniel Gelu Lupu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş ne-a comunicat că, în judeţul nostru, examenele trichineloscopice se efectuează la circumscripţiile din cadrul pieţelor agroalimentare din Piteşti (Ceair, telefoane de contact – 0784/213138 şi 0742/046804; Smârdan, tel. 0784/213114 şi 0741/279551), Câmpulung (Jurământului, tel. 0725/514637), Curtea de Argeş (Centrală, tel. 0784/213145 şi 0745/817032), Mioveni (Dacia, tel. 0723/157592), precum şi la sediile cabinetelor medicale veterinare din oraşele Topoloveni, Costeşti, Ştefănesti şi din comunele argeşene.
Dr. Daniel Gelu Lupu arată că programul de lucru al circumscriţiilor din această perioadă este următorul: de luni până vineri, între orele 8.30-17, sâmbăta şi duminica, între orele 8.30-14.30.
Pentru a sesiza orice nereguli în domeniul sigurantei alimentelor cetăţenii judeţului Argeş au la dispoziţie următoarele date de contact: tel. 0248/211199; fax 0248/212532; e-mail: office-arges@ansvsa.ro.
„Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.
Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, muşchii maseteri, muşchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic este între 9 şi 45 de lei + TVA, în funcţie de metoda utilizată (trichineloscopie directă sau digestie artificială), iar la cabinetele medicale veterinare taxa va fi stabilită de către fiecare medic veterinar care execută examinarea. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei. Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii şi a produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane”, atrage atenţia directorul Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş.