Dincolo de cronică, cel puțin un lucru (dacă nu chiar mai multe) mai trebuie spus. Lucruri pe care le-am auzit de la mai mulți participanți: lansarea cărții lui Viorel Pătrașcu a fost mult peste media a ceea ce întâmplă la astfel de evenimente culturale.
A fost, pentru că lansarea n-a abundat de eu-l propriu și i s-a dat Cezarului ce este al Cezarului. Cum ar trebuie să se producă mai mereu. Octavian Mihail Sachelarie a debutat cu o glumă realmente gustată, avertizând sala că nu s-a întors la bibliotecă, ci doar face oficiile de rigoare în calitate de moderator al lansării. Și le-a făcut cu prisosință, lansând, din unghiul sociologiei, și o perspectivă interesantă de discuție asupra volumului „Patimă și motorină”. Este o carte – document a comportamentului social din zilele noastre, cu lumini și umbre, cu sentimente și resentimente, cu onestitate și frustă sinceritate. Preluând din mers ideea, Mihai Golescu a dezvoltat conceptul, subscriind valoarea de cronică a efemeridelor hebdomadare și totodată calitatea de dascăl vigilent a medicului – scriitor. Care, în viziunea cititorului, scriind cu realism, apăsat, pare un schior lansat energic pe imensitatea zăpezii, pășind, în marș, inspirat, când în spațiul literaturii, când al medicinei, cu figuri de stil, ca să nu zic cristiane, de liber cugetător.
Însuși primarul municipiului, Cristian Gentea, i-a transmis – prin Cristina Munteanu, președinta U.Z.P.R., filiala Argeș – un cald cuvânt de salut din care reluăm: „Citesc cu mare plăcere tot ce scrie medicul publicist Viorel Pătrașcu, iar astăzi, 28 octombrie, îl felicit din nou, pentru apariția editorială! Al 12-lea volum din seria <>, cu titlul <> este o nouă dovadă a pasiunii autorului pentru medicină și jurnalism, o reușită valoroasă pentru toți cei interesați de sănătatea și aspectele sociale cu care ne confruntăm. Stilul inconfundabil al doctorului, plasticitatea și umorul ne fac dependenți de textele domniei sale”.
Aplicat, apelând la aparatul specific, o autentică analiză citică au făcut cărții, ca și filologi ce sunt, între altele, Traian Ulmeanu și George Ene.
Da, în tabletele sale, Viorel Pătrașcu are un „stil inconfundabil”, păstrând fidelitatea personajului „fixat în ierbar”, cu ingeniozitate, caricatural și cu umor, cum i-o sugerează viața. Așa de spectaculoasă și … buruienoasă. Dar și de cristalină. Motiv pentru care probabil, colonelul Cornel Carp ne trimitea pe noi, cititorii, și pe autor, în orizontul unui Gogol sau Dostoievski. O fi, n-o fi așa, cert este că Viorel Pătrașcu ne suprinde pe toți, plăcut, cu scrisul său mereu proaspăt și plin de surprize. Cu oameni ca el mergem, participativ, și-n literatură. La medic, nu mai vorbim!
M. VERNESCU