Ca în filmul lui Hitchcock „Păsările”: coronavirus se află peste tot şi, aşijderea acelui film halucinant, în care păsările asediau oraşul, şi Covid-19 parcă bate în geam, să intre în casele noastre. De fapt, el a şi intrat, cu consecinţe dezastruoase: de dimineaţa şi până-n rărunchii nopţii, toţi discută (la radio mai puţin), la TV, despre pericolul mortal al virusării cu „covidul”… Este adevărat, dar e prea mult!
Ideea ca, după starea de urgenţă, măsurile să se mai relaxeze a stârnit un adevărat război mediatic: unii zic că-i bine, alţii – nu. Cel mai vehement este Băsescu care reproşează Guvernului falsificarea nivelului de contaminare a populaţiei: „Singura soluţie: 10.000-15.000 de teste zilnic”. Tot mai multe voci susţin că expertul epidemiolog Streinu-Cercel a fost îndepărtat din comisia aceea pentru că ar fi susţinut că, în România, nu se testează suficient… Acuză pe care o întâlnim şi în Argeş. Cifrele de infectaţi şi decedaţi n-ar acoperi – se susţine în zvonistică – realitatea, tocmai din acest motiv.
Este o stare de stres. Cazul doctorului Sârboiu, prezentat, în primele zile, ca un pericol foarte mare, a fost adus, de către dr. Frătoaica, la proporţii şi consecinţe minime. Ce să mai zici tu, cetăţean de rând, bombardat de dimineaţa până noaptea cu scenarii apocaliptice?
Este o presiune economică foarte mare: hoteluri, restaurante, servicii, IMM-uri, societăţi comerciale serioase se tem de colaps financiar. „Relaxarea prea devreme”, cum susţine nu numai Băsescu, în lipsa unei hărţi complete a îmbolnăvirilor, ar menţine un risc „moderat” şi chiar „foarte ridicat” dacă nu se manifestă precauţii. Se apreciază că măsurile de distanţare socială au avut şi vor avea efect, ca şi „Staţi acasă!”. Ce înţelegem noi, toţi, este faptul că, de acum încolo, vom convieţui cu virusul.
Afluxul populaţiei în locuri publice este un motiv de îngrijorare pentru epidemiologi. Asociaţiile de elevi au comunicat că reluarea şcolii, după 15 mai, este un pericol. Modalitatea „on-line” nu este chiar atât de simplă, dacă ne gândim doar la baza materială! Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) susţine că primul val al pandemiei s-ar fi „spart” în majoritatea ţărilor, dar face apel la precauţie şi… la distanţarea socială. Păi, tocmai distanţarea este prima afectată! Comisia Europeană a anunţat că pregăteşte un fond de 1.000 de miliarde de euro pentru ţările afectate economic de Covid-19. Cât vor fi în stare preşedintele şi europarlamentarii să aducă României?
Şi, totuşi, sunt minţi limpezi care se gândesc şi pe termen lung! Se fac mari eforturi pentru a avea un vaccin anti-Covid. Factori responsabili, apropo de vaccin, atrag atenţia asupra unei erori care ar putea costa, în viitorul apropiat, soarta a milioane de copii: nevaccinarea lor de rujeolă, difterie şi poliomielită…
Revenim la Covid-19. Încă nu sunt de ajuns echipamentele: nu sunt suficiente aparatele de ventilaţie, combinezoanele, măştile… Trăim ciudăţenii. Românii, văzuţi ca o pacoste în M. Britanie şi Germania, acum devin… salvatori.
De fapt, sclavi ai sparanghelului şi ai tuturor muncilor grele, Covidul devenind deodată… nepericulos!!!
Orban asigură populaţia că se vor face cel puţin 7.000 de teste pe zi. MAI şi Ministerul Sănătăţii ne îndeamnă să ne spălăm cât mai des pe mâini, ne obligă să purtăm măşti, dar, pe de o parte, acestea nu se găsesc oriunde, iar pe de alta, costul lor (una pe zi!) este ridicat. Şi atunci, cum vine: cu mască şi fără mască!?! Cine va monitoriza dezbaterile pe subiectul Covid-19 cam aşa înţelege: CU şi FĂRĂ MASCĂ!