* Despre bani, despre penali şi proiecte executate în bătaie de joc
Ion Mihăilescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, a acceptat să vorbească deschis despre două subiecte extrem de sensibile în Argeş: cine răspunde de stadiul obiectivelor şi cât de eficient se lucrează? Cine ne reprezintă şi ne promovează interesele la nivel central?
Haos în administraţie
„La ora actuală – spune Ion Mihăilescu – nu se întâmplă lucrurile aşa cum ar trebui. Mă gândesc în primul rând la staţiunea Moliviş şi la câţi bani s-au tocat acolo. Mai bine nu te apuci să faci decât să îngropi asemenea proiecte. Apoi, sunt dezamăgit de modul cum se execută lucrările de infrastructură. DN73 nu e nici acum gata, după aproape patru ani. Când erau bani, nu era mobilizare la muncă şi invers. Recent, a fost inaugurat un pod la Vultureşti (pod proiectat acum patru-cinci ani). Nu vreau să ies în evidenţă, dar pe timpul meu asemenea lucrări se executau aproape lunar. Nu mai vorbesc de îngrijirea comunelor. Cred că, astăzi, oamenii nu sunt suficient de solidari când vine vorba de muncă şi aşteaptă să le pice totul, cum se spune, din cer. Spre exemplu, noi aveam un concurs pentru comuna cea mai frumoasă. Ofeream premii în bani, nu mulţi, dar erau ceva. De asemenea, mobilizam mai des oamenii să iasă la curăţenie (să cureţe şanţurile, să taie bălăriile). Acum, mă uit la Ştefăneşti, la Valea Mare, sunt bălăriile de doi metri – te mănâncă şerpii acolo. Lumea aşteaptă firmele, angajaţii primăriei să vină când şi când să rezolve problemele. Administraţiile invocă fondurile insuficiente şi cred că asta ţine loc de scuze şi explicaţii, în loc să gestioneze resursele eficient”.
„Am strâns cureaua”
„Când eram preşedinte la Consiliul Judeţean, aveam maximum 150 de posturi. Când am plecat, am lăsat 35 de posturi vacante – posturi care au fost apoi mătrăşite în două luni. Dar eu de ce le păstram? Pentru mine reprezentau o supapă de resurse financiare ca să acopăr inclusiv cheltuielile neprevăzute. Sigur, din această pricină mi-am atras uneori şi dispreţul colegilor mei, dar socotesc că a fost o politică destul de bună. Altfel nu aveam Bibliotecă Judeţeană, două clădiri de muzee, 19 primării, şapte-opt poduri, drumuri asfaltate (la Ştefan cel Mare, Bârla, Davideşti, Brăduleţ şi altele). Am creat «Salvamontul» la Cota 2000 pe Transfăgărăşan. La vremea aceea, era foarte greu să aduci materiale, dar am investit efort în mod susţinut” – ne-a spus dl. Mihăilescu.
„Şi noi greşeam”
„Sigur, şi noi făceam greşeli. Spre exemplu, ne apucam să facem aducţiune de apă, dar nu aveam canalizare. Sau făceam distribuţie de apă, dar nu aveam captare – ruginea ţeava în pământ. Dar atunci era o perioadă de început. Acum trebuie să avem o altă gândire din punct de vedere al dezvoltării colectivităţilor locale. Însă toată lumea se gândeşte cât poate să fure mai mult. Sigur, s-a furat şi atunci, însă astăzi vorbim de furturi de ordinul milioanelor de euro. Or, dacă totul e organizat de aşa manieră încât să facilitezi furtul, n-ai făcut nimic. Spre exemplu, în Capitală e dezastru şi, din păcate, unii primari merg pe principiul «păi dacă acolo e aşa, avem şi noi scuzele noastre, că ăia au resurse şi noi nu avem)». În ţara asta, am învăţat foarte bine verbul «vom face», dar pe ăla cu «am făcut» nu l-am deprins deloc”.
Reanimare cu penali
„Personal, am un regret că PSD-ul şi politicienii noştri au ajuns la un nivel atât de jos. Mediul privat e privit ca un duşman, iar sistemul e gândit să mascheze neajunsurile şi să acopere furtişagurile, neregulile. Toate astea duc la distrugerea economiei. Păi, dacă Keynes (n.r. – unul dintre cei mai mari economişti din istorie) a fost adus să rezolve Marea Criză din anii ’30, la noi, la nivelul crizei, a fost adus să reanimeze economia Vâlcov un penal de la Olt care a luat bacşişuri pe toate căile. Nu se poate aşa ceva! Chiar nu avem economişti, finanţişti buni? Ba îi avem, sunt oameni de mare valoare, dar aceşti oameni nu sunt puşi să conducă şi nu sunt scoşi în evidenţă tocmai pentru că, prin ceea ce spun şi fac, nu promovează furtişagul. Aici e toată treaba. Revenind la judeţ, la acel Argeş care era un judeţ de frunte: a fost împânzit de puşcăriaşi de toate categoriile la nivel de primării, de judeţ, de Parlament! Evident, nu au cum să aducă beneficii judeţului, ba dimpotrivă, îl pun într-un con de umbră. Nu ştiu dacă o să mai trăiesc să văd schimbările în bine, dar la cum merg lucrurile acum, e greu de crezut” – a conchis cu tristeţe Ion Mihăilescu.