Muncitorii firmei care lucrează la execuţia unui imobil de patru etaje de pe strada Alunului din cartierul Găvana „prestează” pe şantier fără a respecta normele în vigoare în ceea ce priveşte protecţia muncii. Deşi legea prevede clar măsurile care trebuie luate pentru siguranţa muncitorilor, în special pentru cei care lucrează la înălţime, în cazul respectivului şantier normele sunt călcate în picioare. Echipamentele de protecţie probabil că au fost achiziţionate doar pentru a fi prezentate în cazul unui control al inspectorilor ITM. Muncitorii de pe acest şantier sunt cu siguranţă obişnuiţi să lucreze în astfel de condiţii, dar ne întrebăm cum de li se permite să muncească astfel.
Undeva în toamna anului trecut când am scris despre „ciudăţeniile” acestui şantier, imediat au apărut „partizanii” şi ne-au atras atenţia în ediţia electronică a ziarului că suntem „slab pregătiţi”, că nu ne pricem la construcţii, că una…că alta… Îi aşteptăm din nou să ne contrazică şi în ceea ce priveşte măsurile de protecţie a muncitorilor de pe acest şantier…nu de alta, dar nu cred că trebuie să fii vreun mare specialist să vezi că în condiţiile în care aceştia la înălţime, neasiguraţi, şi fără unele echipamente – în special cască de protecţie- viaţa lor nu este tocmai sigură.
Angajatorul dă dovadă de mare inconştienţă lăsându-şi muncitorii să lucreze astfel şi cert este faptul că din moment ce nu este „speriat” de încălcarea normelor muncii, nu este interesat dici măcar de integritatea propriilor angajaţi. Trebuie să înțelegem că aceste echipamente nu sunt de ochii lumii, sunt chiar necesare și pot face diferența între viață și moarte.
Amenzi între 3500 şi 10.000lei…şi?!
Care sunt sancțiunile pe care ITM-ul le poate acorda celor care nu oferă echipament de protecție pe șantier? Păi în principiu între 3500 și 10.000 de lei, sume mult prea mici față de zecile/sutele de mii de euro profit de la o lucrare de anvergură, bani băgați în buzunare cu minim de investiții de către proprietarii de mici firme de construcții.
Ce înseamnă echipament?
În principiu, acest echipament este pentru protecția capului, picioarelor, ochilor și feței, protecția corpului și a căilor respiratorii. Dintre toate acestea, cele mai importante sunt bineînțeles echipamentele pentru protecția capului și salopetele, denumite în termen tehnici îmbrăcăminte de protecție. Nu trebuie să fii mare specialist să pricepi că muncitorii nu ar trebui să stea pe șantier fără cască de protecție, salopetă, mănuși și bocanci cu bombeu metalic. Asta ar fi minima protecție a unui muncitor, eventual și ochelari de protecție întrucât există șanse destul de mari să-și scoată ochii cu ceva obiecte contondente fixe ori sărite din construcție.
Este nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor celor care muncesc pe şantier. Chiar dacă angajatorul a scos câteva sute de lei pentru protecția fiecărui angajat în parte, muncitorii trebuie să fie și ei conștienți de necesitatea acestor echipamente pentru că de multe ori, firma chiar oferă aceste echipamente de protecție dar ele nu sunt folosite pe șantier din pricina muncitorilor inconștienți, care consideră că o salopetă sau o casă de protecție îi încurcă și astfel nu le mai poartă.