* O lucrare corectată, cât 6-7 pâini
Profesorii care fac parte din comisiile organizate în unităţile de învăţământ pentru evaluarea naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a câştigă după cum urmează: 335 lei/zi primeşte un preşedinte de comisie, 285 lei/zi încasează un membru şi 39 lei/zi capătă un asistent. Şi mai mult primesc dascălii din centrele zonale de evaluare şi comisiile de contestaţii; preşedintele îşi adaugă în cont, în funcţie de numărul candidaţilor, 771 lei sau 821 lei, secretarul, informaticianul (membru) dobândeşte 387 lei, iar pentru fiecare lucrare corectată profesorul evaluator „împuşcă” şase lei.
Miza este mai mare când vine vorba de bacalaureat. Profesorii care fac parte din comisiile centrelor de examen sunt remuneraţi astfel: preşedintele este plătit, în funcţie de numărul candidaţilor, cu 770 lei sau 821 lei; 529 lei i se cuvin unui vicepreşedinte, secretar sau membru; asistentul primeşte 46 lei/zi. Când vine vorba de plata preşedintelui comisiei dintr-un centru zonal de evaluare sumele cresc până la 1.214 lei. Munca vicelui este răsplătită cu 669 lei. Secretarul, informaticianul şi persoana responsabilă cu activitatea de comunicaţii virtuale sunt plătiţi cu 578 lei, iar un membru ia cu aproape 50 lei mai puţin. Profesorul evaluator adună bob cu bob, fiecare lucrare corectată fiind „bifată” cu 7,6 lei.
La examenele naţionale nu rămân nerăsplătite nici persoanele responsabile cu activitatea de comunicaţii virtuale, acestea fiind remunerate cu până la 529 lei. Iar omul cu „Big Brother” (responsabil cu derularea şi monitorizarea audio-video) semnează statul de plată pentru 240 lei.
M. NEAGOE
Un Comentariu
Maria
Bătaie de joc.
Pălmaşul de rând, cel care efectuează munca primeşte 39 lei / zi, ]n timp ce boşii politici se recompensează regeşte.