„Uniunea Europeană. Oare?” Nici că se putea un subiect mai potrivit pentru ediţia de ieri a emisiunii „Subiect de presă” realizată, la Antena 1 Piteşti, de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu. În fond, am marcat în această săptămână 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, Uniune care a fost zguduită de Brexit şi a aşteptat cu sufletul la gură rezultatul alegerilor prezidenţiale din Franţa, pe fondul unor excese naţionaliste care numai bine nu fac ideii de unitate în diversitate. Invitaţi – Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean, şi Marcello Battaglia, preşedintele Comunităţii Italiene a Investitorilor din Argeş (CIIA), care are dublă cetăţenie – italiană şi română.
Spectacol
Pe 9 Mai, de Ziua Europei, Consiliul Judeţean a organizat în Piaţa „Vasile Milea” din Piteşti o suită de evenimente sub deviza „Unitate în diversitate”, aducând în acelaşi loc reprezentanţi ai minorităţilor din Argeş. Oamenii au putut astfel să cunoască şi să admire câte ceva din folclorul specific grecilor, italienilor, francezilor, armenilor sau romilor, să vadă obiecte de artă ale acestor comunităţi şi nu numai. Iar Corina Chiriac a încântat la rândul ei publicul spectator cu o prestaţie de excepţie. Chestionat în legătură cu acest subiect de directorul Mihai Golescu, Dan Manu a spus că ideea a aparţinut echipei cu care lucrează. „Am transmis şi la ambasade scrisori în limbile română şi armeană, greacă, franceză şi italiană în care am făcut invitaţii oficiale la eveniment. Ambasadele au apreciat gestul nostru. Vrem să facem astfel de evenimente nu doar o dată pe an, ci de mai multe ori, pentru că astfel promovăm valorile noastre, ale tuturor. Am avut, în acest sens, o mare revelaţie cu un moment artistic al unui grup al etnicilor romi, de exemplu”, a spus Dan Manu.
Premii
La reuşita spectacolului au contribuit şi micuţii artişti pregătiţi la Asociaţia „Musicando con Adina Sima” în care Marcello Battaglia a investit atât de mult timp, suflet şi, de ce nu, bani. Copiii au fost aplaudaţi la scenă deschisă, aşa cum au fost apreciaţi recent în Malta, la un festival internaţional la care au luat toate premiile importante, uluind asistenţa. „Am creat o bază pentru cei dotaţi genetic, astfel încât să poată face performanţă. Este extraordinar să vezi că eforturile îţi sunt răsplătite cu rezultate. Putem să ne impunem şi vom merge în iulie la un festival în Polonia, apoi în Lituania. Vom arăta că românii au un potenţial nelimitat”, a spus Marcello Battaglia.
UE şi România
Bine-bine! Şi cu ce ne-am ales noi după 10 ani de UE? Cu bune? Cu rele? Este ce ne-am aşteptat? Fiecare dintre cei din platou a oferit propria sa viziune în legătură cu promovarea lansată de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu:
– „Aderarea la Uniunea Europeană a fost un lucru foarte bun. Toată lumea se gândea atunci că va curge lapte şi miere, dar s-a văzut că nu este chiar aşa. Oricum, regulile jocului s-au mai schimbat şi s-a înţeles, cred, acest lucru. Totuşi, nu mai vreau bălăcăreală. Vreau ca persoanele care ne reprezintă să o facă bine, cu mândrie. Trebuie să fim demni, mândri şi să ne facem temele pentru a fi respectaţi în Uniunea Europeană”, a spus Dan Manu.
– „Am călătorit foarte mult în lume şi am cântărit bine înainte de a alege să vin în România. Avem aici ceva fantastic: nici nu vă daţi seama ce important este să te poţi plimba în siguranţă pe stradă, de exemplu! Totuşi, sunt probleme în a comunica o imagine corectă în afară. Uniunea Europeană este minunată, dar haideţi să ne lungim gâtul şi să privim peste hotare să nu facem greşelile pe care le-au făcut alţii!”, a îndemnat, la rândul său, Marcello Battaglia.
O concluzie fermă i-a aparţinut directorului Mihai Golescu: „Nu cred că poate exista acum alt drum decât cel al Uniunii Europene. Vreme de 10 ani am trăit cu teama că ne vom topi cu totul în creuzetul european. Dar acum e momentul să ne promovăm valorile şi să valorificăm la maximum şansa de a accesa fondurile europene pentru proiectele noastre”, a spus Mihai Golescu.
Claudiu DIŢA