# Kilogramul de vinete a sărit de 4 lei, iar ceapa costă tot atât
Fără doar și poate, zacusca este vedeta cămării cu conserve pentru iarnă. În această toamnă, gospodinele din Pitești nu se mai grăbesc să pună tuciurile pe foc pentru a găti tradiționalul deliciu, din cauza prețurilor destul de piperate la ingredientele de bază. De pildă, la tarabele cu produse „românești” din Piața Ceair, kilul de vinete se vinde cu 4-5 lei; cel de ceapă, cu 3,50-4 lei; cel de roșii, cu 5-7,50 lei; cel de ardei capia, cu 3,50-6 lei; cel de gogoșari, cu 5,50-7 lei; cel de ardei gras, cu 3-5,50 lei; cel de castraveți, cu 2,50-4 lei; cel de morcovi, cu 3 lei etc.
Ca să vă faceți bine socoteala acasă, înainte a pleca la târguieli rețineți că pentru a umple aproximativ 20 de borcane mici sunt necesare următoarele ingrediente: ceapă (3 kg), ardei capia sau gogoșari (3 kg), roșii bine coapte (3 kg), doi morcovi, ulei (500 ml) și, după gust, sare, piper, frunze dafin și câțiva căței de usturoi.
Borcanul mic cu zacuscă este comercializat în magazinele clasice sau virtuale cu prețuri de la 11 lei la 15 lei (cea „eco”, „100% naturală, fără adaos de aditivi sau amestec de condimente concentrate artificiale” sau „tradițională”).