Prin eşaloanele inferioare ale fotbalului românesc, problemele financiare bântuie nestingherite. În ce priveşte liga a III-a, acolo unde Argeşul le are pe SCM Piteşti, pe Atletic Bradu, pe Dinicu Golescu Câmpulung şi pe nou-venita FC Argeş 1953, promovarea a fost o chestiune care a ţinut mai mult de factorul financiar decât de cel sportiv. Trei sau patru campioane judeţene nici nu s-au prezentat la meciurile de baraj, pentru că oricum nu aveau banii necesari să subziste în divizia a III-a.
Alte câteva echipe puteau câştiga lejer campionatele judeţene, dar nu s-au omorât cu firea, fiindcă oricum nu existau fondurile reclamate de întrecerea la nivel superior. În alte vreo patru-cinci duble manşe de baraj, unele competitoare au cedat deliberat, din aceleaşi raţiuni. Două sau trei echipe care au câştigat, totuşi, barajul au anunţat că se vor înscrie tot în liga a IV-a. din raţiuni, evident, financiare. După aprecierea unui fost arbitru român de primă ligă, doar jumătate dintre echipele promovate în liga a III-a au avut de partea lor şi banii necesari, şi valoarea sportivă să ajungă aici. Evident, echipa suporterilor fostei FC Argeş a avut de partea sa argumente sportive clare să promoveze. Să sperăm că se vor găsi şi fondurile necesare măcar pentru menţinerea în liga a III-a. De fapt, FC Argeş 1953 e singura formaţie divizionară III din judeţ care încă nu are asigurat un buget de subzistenţă pentru sezonul viitor, în ciuda faptului că e, în mod evident pentru oricine, cea mai iubită echipă argeşeană. Altminteri, formaţiile din Bradu şi Câmpulung par să aibă resursele necesare încă unui sezon la acelaşi nivel. Iar la SCM Piteşti, banii nu mai sunt o problemă, au dat asigurări autorităţile locale.
Salarii diminuate în liga secundă
În ce priveşte eşalonul secund, unde şi lefurile jucătorilor sunt, în mod firesc, mai mari decât în cel imediat inferior, multe echipe au, la rându-le, mari probleme financiare. FC Braşov, echipă cândva de cupe europene, e în prag de faliment. FC Baia Mare, care se duela pe vremuri cu Real Madrid şi reinventa fotbalul-spectacol, sub bagheta regretatului Viorel Mateianu, e şi ea într-o situaţie disperată şi riscă chiar desfiinţarea. Acelaşi lucru îl riscă şi Universitatea Cluj-Napoca, echipă care are suporteri mai mulţi decât trei sferturi dintre formaţiile prim-divizionare. Oficialii Olimpiei Satu-Mare au anunţat, recent, prin vocea preşedintelui grupării, Zoltan Pataki, că au ajuns la fundul sacului şi că le cer jucătorilor să accepte diminuarea, cu 10 până la 50 de procente, a salariilor, pentru cel puţin o jumătate de an.
Nici la acest nivel judeţul nostru nu are probleme. Singura reprezentantă, CS Mioveni, are jucătorii plătiţi la zi. Şi plătiţi bine, raportându-ne la eşalonul secund. Ca atare, şi pretenţiile publicului sunt pe măsură. După două sezoane consecutive dezamăgitoare, a cam sosit vremea unui reviriment. Iar antrenorul Alexandru Pelici este, credem, omul potrivit să-l plăsmuiască.
Sorin SIMION