Prefectul Cristian Soare şi directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă au tras ieri, la unison, un semnal de alarmă cu privire la un fenomen care prinde tot mai mult contur în Argeş: criza forţei de muncă. Iată, aşadar, că după criza locurilor de muncă se discută acum despre criza forţei de muncă.
Statistică
Conform datelor prezentate de cei doi, în Argeş sunt 1.086 locuri de muncă, în special pentru persoane necalificate, şoferi de camion, lucrători în domeniul comercial şi în cel textil. Judeţul nostru se află pe locul patru la nivel naţional, după Bucureşti, Ilfov şi Sibiu, din punct de vedere al locurilor de muncă vacante. Numărul şomerilor indemnizaţi este de 2.281, de trei ori mai mic decât în 2013, în vreme ce numărul şomerilor neindemnizaţi este de circa 10.000. Rata şomajului în Argeş este de 4,6%, în condiţiile în care în 2013 era de 6,14%. Circa 20 de persoane rămân lunar fără indemnizaţia de şomaj, deoarece refuză să se prezinte la locurile de muncă pe care le repartizează AJOFM. Guvernul a promovat un pachet de măsuri pentru a veni în sprijinul celor care se angajează (prime de instalare, bonusuri de deplasare la distanţe mari etc), dar chiar şi aşa sunt probleme.
Plecat în UE…
Criza forţei de muncă are mai multe cauze. Prima este aceea că şcoala nu este orientată spre cerinţele pieţei (mulţi absolvenţi de facultăţi nu au avut decât să-şi agaţe în cui diplomele); a doua cauză este exodul forţei de muncă bine calificată peste hotare şi dispariţia unor meserii cu căutare (oamenii de afaceri din Argeş s-au plâns că găsesc foarte greu lăcătuşi mecanici, macaragii, sudori – ocupaţii pentru care acum se dau salarii mari); în fine, salariile mici oferite în special în mediul privat şi lipsa pachetelor sociale motivante (de exemplu, multe contracte făcute pe ore mai puţine, la un volum de muncă de peste opt ore, tocmai pentru a eluda plata unor taxe). Argeşul a pierdut foarte multe unităţi industriale puternice şi acum se bazează mai mult pe Dacia şi pe furnizorii acesteia, plus pe o puzderie de hipermarketuri.
Claudiu DIŢA
Un Comentariu
Tanase, Constantin Tanase
Prefectului si directorului Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arges , care nu stiu decat sa se lamenteze ca forta de munca este in criza, trebuie sa le reamintim zilnic probabil ca fac parte din structura de conducere a unui sistem putred la schimbarea caruia ar trebui sa se implice direct fiindca au parghiile necesare prin partidele in care sunt inregimentati – mai mult sau mai putin sau pe care le simpatizeaza. Este un sistem in care competentele se cer a fi acoperite numai de diplome si nu de practica, un sistem in care incompetenta guverneaza peste tot sau aproape peste tot. Se face treaba pe statistici insa cati stiu sa le interpreteze? Pai stimabililor, intrati pe site-urile institutiilor publice spre exemplu si vedeti conditiile pentru posturile scoase la concurs ca sa regasiti apoi ineficienta sistemului din care faceti parte. EXEMPLU:
„Primăria Municipiului Piteşti organizează, în data de 14.12.2016, ora 10,00, la sediul său din Piteşti, strada Victoriei nr. 24, concurs pentru ocuparea, pe perioadă nedeterminată, a postului vacant de referent, treapta IA, personal contractual, din cadrul Compartimentului Management Documente, Arhivă, Curierat.
Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească participanţii la concurs sunt următoarele:
– studii medii liceale, finalizate cu diplomă de bacalaureat;
– vechime în muncă minim 7 ani;
*)**** cunoştinţe de operare pe calculator, atestate prin diplomă/certificat de absolvire;”
Observati ultima conditie, aberanta, scornita de „profesionistii” de la compartimentul resurse umane al primariei si fireste certificata de marinimosul nostru primar ca factor de decizie in institutie : „Cunostinte de calculator certificate prin diploma”. Stiti cat costa o diploma? Undeva la 500 de lei, sa faci cursul, o luna probabil. Ce inveti intr-o luna?
Oare inainte de a fi scos postul la concurs s-a facut cumva vreo analiza a postului cu tot ceea ce implica ea ca studiu? Sau e in organigrama si trebuie umpluta schema? Ce inseamna concurs? Un dosar cu diplome, o proba scrisa si vorbe la un interviu care sigur poate fi subiectiv (prietenii stiu de ce). Proba scrisa numai din legislatie. Daca urmariti bibliografia pentru orice post intr-o institutie publica, in afara de legi nu se cere nimic . Si daca stii legile inseamna tot? Aiurea domnilor(sau doamnelor). Sunt functionari care habar nu au cum se redacteaza o cerere. Nu mai vorbim de alte calitati cum ar fi etica, moralitatea, nedeterminate in procesul de recrutare sumara. Sa nu imi spuneti ca moralitatea conform dex-ului are conotatii religioase, ca nu va cred.
Este un exemplu.
Discutia este ampla si are mult mai multe subiecte de abordat insa nu aici si probabil semnalul de alarma este in zadar. Mediul privat sufera din plin de aceeasi nepasare.De regula apeleaza la firme de recrutare care au aparut ca ciupercile dupa ploaie insa nu au o certificare reala. Fireste incompetenta se rasfrange la consumatorul final, cel in cautarea unui loc de munca.