Aşa cum v-am informat, secția ATI de la Mioveni își va continua activitatea după ce a fost la un pas să fie desființată. Pacienții acestui spitalul nu vor fi transportați în altă parte. Soluția de avarie găsită de autoritățile județene a fost aducerea a doi medici ATI la Spitalul Județean de Urgență, astfel încât cea mai mare unitate medicală din Argeș să nu-și retragă, la rândul ei, medicii pe care-i avea transferați la Spitalul Mioveni. Așadar, un medic anestezist de la Spitalul Municipal Câmpulung și un altul de la Spitalul Municipal Curtea de Argeș au fost detașați temoporar la Spitalul Județean, timp de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire a termenului.
Fenomen îngrijorător
În acest moment, Argeșul dispune de 34 de paturi ATI pentru Covid (adulți), după cum urmează: 17 la Spitalul Mioveni, 15 la Spitalul Județean și două la Spitalul Militar. Mai grav este că în tot județul avem doar 13 medici ATI. Patru sunt la Spitalul Județean de Urgență Pitești, doi la Spitalul Mioveni, iar ceilalți șapte la celelalte unități spitalicești din Argeș. Deficitul major de medici de ATI este un fenomen îngrijorător nu numai în Argeș, ci la nivel național. Detaşarea medicilor şi a personalului medical este o soluţie esenţială în această perioadă, dar aceste mutări au o limită, pentru că este nevoie de specialişti peste tot.
„Secția de Terapie Intensivă de la Mioveni nu se va închide atâta timp cât numărul de cazuri în județul Argeș, de Covid pozitiv, este foarte mare și este în creștere. Astăzi (n.n., marți), incidența la niveluljudețului este de 2,26 – crește aproximativ cu 0,2 în fiecare zi. Chiar dacă sunt mai ușoare cazurile, nu ne putem permite – atâta timp cât suntem pe creștere – să închidem paturile de Terapie Intensivă. Noi trebuie să găsim soluții să creștem numărul de paturi – nu să-l scădem”, a concluzionat Sorina Honțaru, şefa Direcției Județene de Sănătate Publică Argeș, după o ședință ce a avut loc, marți, la Prefectură, subiectul fiind salvarea secției ATI de la Spitalul Mioveni.
„Îi călcăm pe cap”
Așadar, până la urmă, secția ATI de la Mioveni rămâne deschisă… Scandalul pe această temă nu a fost, însă, dezamorsat. Mai mult de atât, a fost „politizat”. Detașarea medicului anestezit de la Câmpulung a tulburat apele în municipiul de la poalele Mateiașului. Elena Lăsconi, primărița de la Câmpulung, a ieșit la „atac” pe Facebook, printre altele arătând că, în urma acestui transfer, medicii nu mai pot face nicio intervenție chirurgicală care presupune anestezie: „Spitalul Municipal Câmpulung e sacrificat din nou pentru a salva Spitalul Mioveni. Spitalul nostru nu va mai putea asigura urgențele chirurgicale, nașterile după ora 15 și, mai ales, nașterile Covid – pentru că la Câmpulung e singura maternitate Covid din Argeș. Manevra e simplă: Spitalul Mioveni este singurul din țară construit de la zero cu bani de la stat și singurul cu care se poate lăuda PSD, pentru că toate celelalte promisiuni au fost minciuni gogonate. Nimeni nu a luat în calcul personalul medical. Dar s-a „rezolvat” politic. Dacă PSD e la butoane în Argeș, se poate orice, chiar dacă au de suferit peste 120.000 de oameni. Așa că, la Mioveni lucrează medici de la Spitalul Județean. În mod logic, nu știu de ce ar surprinde pe cineva, Spitalul Județean a ajuns în imposibilitatea de a asigura gărzile. Dacă își ia medicii înapoi, se închide secția ATI Mioveni, prin urmare pierde finanțarea, iar asta nu dă deloc bine la partid. Concluzie: îi călcăm pe cap pe cei din Câmpulung. În consecință, rămânem cu un singur medic anestezist care va trebui să asigure toate urgențele și operațiile programate în intervalul orar 8-15. În rest, urgențele ar trebui transportate cu ambulanța la Spitalul Județean de Urgență Pitești sau la alte spitale – Dumnezeu cu mila…”
Concurs
În ultima lună a lui 2021, Spitalul Municipal Câmpulung a scos la concurs 18 posturi de medici în mai multe specializări. Patru dosare depuse de tot atâția candidați au trecut de preselecție. Astăzi este organizat un examen pentru un post la ATI, mâine, pentru cel de la endocrinologie, la 1 februarie, pentru cel de la obstetrică ginecologie și la 3 februarie, pentru cel de la medicină internă.