Spitalul Municipal Curtea de Argeş şi Spitalul de Pediatrie Piteşti nu au avut la dispoziţie duminica trecută niciun medic anestezist pentru operaţia de apendicită a unei fetiţe de 13 ani. Copila a trebuit să ajungă la Bucureşti.
Niciun medic!
În după-amiaza acelei zile, medicul de gardă de la unitatea din Curtea de Argeş l-a înştiinţat pe Cristian C., tatăl fetiţei, că nu are medic anestezist. Singurul din spital era plecat în concediu de odihnă! Uluit, omul a acceptat în fine realitatea, crezând că trebuie să meargă la Piteşti să opereze copilul. Dar a aflat – culmea! – că nici Spitalul de Pediatrie (care are doar doi anestezişti) nu dispunea în acea zi de un astfel de medic. Copila a fost urcată în ambulanţă şi trimisă la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală, dar cu o scurtă „escală” de 10 minute la Piteşti, unde a fost mutată într-o altă ambulanţă. Cea de la Curtea de Argeş îşi încheia programul şi nu mai putea să se deplaseze la Bucureşti! Spre miezul nopţii, fetiţa şi tatăl au ajuns la destinaţie, iar copila a fost operată la aproximativ 24 de ore după ce se prezentase la spitalul din Curtea de Argeş.
De ce ne mai ia statul banii?
Bulversat de problema de sănătate a fiicei sale, dar şi de criza acută de anestezişti, Cristian C. pune nişte întrebări fireşti la care aşteaptă, evident, răspunsuri: „De ce plătim taxe la stat şi asigurări de sănătate, iar la nivelul unui judeţ cum este Argeşul nu poate fi găsit la nevoie un medic anestezist într-o zi de duminică? Dacă era o nenorocire mai mare, ce se întâmpla cu copilul? Cine răspunde în faţa noastră, a cetăţenilor, în astfel de cazuri? Copiii noştri trebuie setaţi să nu dea de necaz cât timp sunt plecaţi anesteziştii în weekend sau în concediu de odihnă?”
„Astea sunt condiţiile”
Medicul Ionela Dăneţ, directorul Spitalului Municipal Curtea de Argeş, ne-a confirmat faptul că duminică nu au avut la dispoziţie anestezist pentru că dr. Carmen Androne este plecată, legal, în concediu de odihnă timp de o săptămână. „Este dreptul dumneaei să-şi ia concediu. Oricum, medicul nostru anestezist este o adevărată martiră. Cât timp lipseşte avem înţelegere cu celelalte unităţi medicale. Astea sunt condiţiile actuale”, a explicat Ionela Dăneţ.
La rândul său, Vasile Stan, directorul de la Pediatrie, a spus: „Avem doar doi anestezişti în spitalul nostru. Nu pot sta tot timpul aici, sunt şi ei oameni, au şi ei familiile lor, problemele lor. La urma urmei, nu sunt roboţi. De mai bine de o lună am scos la concurs posturi pentru trei anestezişti, un chirurg, un specialist ORL, un oftalmolog, un pediatru şi unul pe Urgenţe. Nu s-au înscris decât doi (pediatru şi pe urgenţe). Ce să le promit eu să vină aici pe un salariu de 1.780 lei? Cu ce să plătească chirii la case, utilităţi sau pentru alte nevoi? Statul şi comunităţile locale ar trebui să sprijine, să stimuleze astfel de medici pentru a putea fi aduşi aici, la Pediatrie. Şi nu numai la Pediatrie”.
Concluzie tristă…
Până una alta, părinţii copiiilor care ajung de urgenţă la unul dintre spitalele din Argeş şi au nevoie de anestezişti trebuie să fie ori norocoşi, ori pregătiţi pentru eventuale deplasări la Bucureşti.
Flavius PETRESCU