Turismul festivalier – ca fenomen social ce contribuie la dezvoltarea durabilă – reprezintă o prioritate pentru majoritatea orașelor: 88 de festivaluri și evenimente culturale au fost organizate în Romania în anul 2019. Urmărim, prin acest proiect, identificarea oportunităților de dezvoltare și promovare a turismului în Pitești prin intermediul unui festival, care are menirea de a anima și a promova comunitatea.
Motivele care stau la baza organizării unui festival de mare amploare în Pitești sunt:
► Îmbunătățirea imaginii municipiului la nivel național și internațional
► Creșterea numărului de vizitatori
► Oportunități de muncă dedicate în special tinerilor, în perioada sezonieră
► Catalizator pentru dezvoltarea socio-economică
► Consolidarea comunității și dezvoltarea vieții sociale urbane
IMPACTUL ECONOMIC
Beneficiile economice ale unui festival de succes într-o economie locală care dezvoltă turismul și operatorii care au legătură cu acest domeniu sunt multiple. Banii cheltuiți în timpul zilelor petrecute la Pitești se vor transforma în venituri pentru industria HoReCa, dar și pentru piteștenii care și vor putea închiria locuințele pe perioada festivalului.
Presupunând că, din cei aproximativ 30.000 de participanți așteptați la prima ediție a evenimentului, 15% sunt turiști (respectiv 4500 persoane), ar însemna că spațiile de cazare ocupate în timpul festivalului vor avea ponderea de 100% din totalul capacității din Pitești, la care se adaugă toate structurile de tip HoReCa din localitățile învecinate și cele mai apropiate orașe, plus servicii de cazare în regim privat.
La o estimare a prețului mediu de 30 de euro de persoană/noapte, veniturile din cazare turistică ar putea ajunge la 270.000 de euro în două zile. La aceste venituri se adaugă sume provenind din servicii de masă, transport, shopping, furnizori de alte servicii și activități, estimându-se, pentru prima ediție, un plus de 500.000 de euro pentru economia orașului nostru.
O parte din aceste fonduri ar aduce valoare adăugată, pentru că fondurile importante se reîntorc sub formă de investiții publice din taxele și impozitele generate.
PROIECTUL FESTIVALULUI
Festivalul se va organiza la sfârșitul lunii august, pe o durată de minim 2 zile (în cazul primei ediții, cu perspectiva extinderii duratei de desfășurare începând de la ediția a II-a).
Derularea evenimentului va presupune 12 ore de concerte/zi, desfășurate pe mai multe scene amplasate în puncte cheie, cu accent pe zona Lunca Argeșului.
Evenimentul va aduce pe scenele din Pitești zeci de artiști români și străini care să ofere un spectacol memorabil. În acest fel, participanții vor putea trăi o experiență muzicală completă, indiferent de preferințe.
Pentru a crea o experiență completă, pentru participanți, vor fi organizate zeci de microevenimente și happeninguri, diferite activități non-muzicale, activități sportive, activități dedicate familiei, Virtual Reality Games, zone de tip Food Truck și multe altele. Festivalul va înlesni astfel mii de interacțiuni sociale.
Accesul la eveniment se va face pe bază de bilete și abonamente, iar experiențele muzicale și non-muzicale se adresează tuturor categoriilor de vârstă. Participanții vor avea posibilitatea de a accesa o aplicație dedicată în care vor putea găsi harta festivalului, programul, artiștii și multe alte funcționalități. Această aplicație aduce un plus atât pe partea de experiență de consum și de brand, cât și pe partea de comunicare.
CAMPANII ÎN TIMPUL FESTIVALULUI
► Promovarea obiectivelor turistice prin campania “#VisitPitești”. Oricine va deține o brățară de festival, va avea reduceri la obiective turistice din localitate și din județ
► Dezvoltarea mediului educativ prin campania „#BacDe10”. Toți cei care au media 10 la bacalaureat vor participa gratuit la acest festival.
► Dezvoltare durabilă a sănătății publice prin campania “Donează Sânge!” .Donatorii vor primi reduceri la cumpărarea biletelor.
► Participarea activă în viața comunității prin campanie de voluntariat. Implicarea benevolă în organizarea acestui festival, pentru dezvoltarea abilităților și competențelor