Fostul poliţist piteştean Cristian Cioacă nu se împacă deloc cu ideea că este în detenţie şi face tot posibilul să iasă din puşcărie. El a adoptat o nouă strategie pentru a scăpa de închisoare şi, luni, a cerut să fie eliberat de urgenţă, motivând că ar fi fost judecat şi condamnat ilegal.
Cristian Cioacă luptă cu toate armele ca să iasă din puşcărie şi a trimis către magistraţii Curţii de Apel Piteşti o contestaţie la executare. Magistraţii au luat act de documentul depus – pentru că dreptul la petiţie este consfinţit prin Constituţie indiferent de calitatea petentului – şi au stabilit primul termen pe 27 iunie. În noua acţiune Cioacă susţine că a fost condamnat ilegal, că nu i s-ar fi respectat dreptul la toate căile de atac, în sensul că nu a avut parte de două recursuri. De altfel, Cioacă a susţinut permanent că este condamnat pentru o faptă pe care nu a comis-o şi a mai deschis acţiuni judecătoreşti în ideea că va scăpa de pedeapsă (printre altele a depus plângeri chiar şi împotriva anchetatorilor, pe care i-a reclamat de abuz), dar toate i-au fost respinse.
Vă reamintim că, pe 30 ianuarie 2013, Cristian Cioacă a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului General pentru omor calificat şi profanare de morminte, după mai bine de cinci ani de la dispariţia soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu. Procurorii arătau în rechizitoriu că, în noaptea de 29/30 august 2007, „pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ determinat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care Cristian Cioacă i-a aplicat soţiei sale multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia”. Ulterior, mai susţin procurorii, Cioacă a dus trupul Elodiei în cada băii principale, unde l-a depesat (ciopârţit), iar fragmentele de cadavru le-ar fi transportat într-o geantă de voiaj de dimensiuni mari şi le-a ascuns într-un loc necunoscut. Cristian Cioacă a fost arestat pe 5 decembrie 2012, iar la sfârşitul lui ianuarie 2013 a fost transferat la Penitenciarul Colibaşi. În februarie 2014, Cioacă a fost eliberat după ce Curtea de Apel Piteşti a decis înlocuirea arestării preventive cu controlul judiciar. Ulterior, el şi-a reluat activitatea de poliţist, fiind încadrat la Serviciul Logistic al Poliţiei Argeş. Pe 2 iulie 2013, Cioacă a fost condamnat de Tribunalul Argeş la 21 de ani de închisoare pentru omor calificat şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte. Sentinţa a fost contestată, iar în iunie 2014 Curtea de Apel Piteşti a schimbat încadrarea juridică a faptei în lovituri cauzatoare de moarte şi Cioacă a fost condamnat definitiv la 15 ani şi opt luni de închisoare cu executare, aceasta fiind cea mai grea pedeapsă aplicată pentru o asemenea infracţiune.
Val. NICOLAU