În ultima perioadă, pompierii argeşeni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unor incendii care au cuprins atât locuinţe, cât şi anexe gospodăreşti şi suprafeţe importante de vegetaţie uscată. Din fericire nu s-au înregistrat victime, dar pagubele materiale sunt considerabile.
Trei incendii, aceeaşi cauză
Astfel, numai în noaptea de miercuri, echipajele ISU au acţionat pentru lichidarea a trei incendii. Primul dintre ele a izbucnit la Muşăteşti, satul Vâlsăneşti, unde luase foc o cabană de lemn cu o singură cameră. Au ars acoperişul pe 30 mp şi izolaţia din vată minerală de pe tavan pe 20 mp, iar din cercetările pompierilor din Curtea de Argeş a rezultat că incendiul a pornit de la coşul de fum neizolat faţă de materialele combustibile. La miezul nopţii de miercuri spre joi, trei autospeciale ale aceluiaşi detaşament au acţionat la Valea Iaşului, unde luase foc o vilă cu etaj. Au ars acoperişul pe 180 mp, tavanul camerelor de la mansardă, mobilierul de lemn din interior, articole textile, tâmplăria, articole electronice şi electrocasnice şi posibil documente. Aproape în acelaşi timp pompierii din Vedea au fost solicitaţi să intervină la Cocu, în satul Richiţele de Sus, unde o locuinţă fusese cuprinsă de flăcări. Au ars 80 mp din acoperiş şi instalaţia electrică, iar din cercetări a rezultat că şi în aceste două cazuri flăcările au pornit de la coşurile de fum amplasate necorespunzător.
Paza bună…
…Trece primejdia rea, zice un vechi proverb şi, având în vedere numărul mare de incendii izbucnite la gospodăriile cetăţeneşti, specialiştii ISU Argeş reamintesc că trebuie respectat un set minim de reguli de prevenire: * să se asigure izolaţia termică a sistemelor de încălzire faţă de materialele combustibile; * să fie respectate cu stricteţe recomandările producătorului în ceea ce priveşte alimentarea cu combustibil a sistemelor de încălzire; * să se asigure înainte de instalarea sezonului rece verificarea sistemelor de încălzire şi eliminarea defectelor; * sobele trebuie supravegheate şi nu trebuie supraîncălzite; * copiii nu trebuie lăsaţi/încuiaţi singuri în casă cu mijloace de încălzire aflate în funcţiune; * coşurile de fum trebuie curăţate, verificate, reparate periodic şi izolate faţă de materialele combustibile; * materialele combustibile se depozitează la peste un metru distanţă faţă de sobele metalice, respectiv o jumătate de metru faţă de cele din cărămidă sau teracotă; * cenuşa trebuie depozitată într-un loc anume stabilit şi numai după ce resturile de jar au fost stinse.
C.O.