Personalități de vârf ale medicinei românești, între care prof. dr. Alexandru Rafila, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, prof. dr. Mircea Beuran, prof. dr. Maria Dorobanțu, prof. dr. Ioan Lascăr, prof. dr. Mihail Mircea Jianu, conf. dr. Florin Buicu, dr. Daniela Pițigoi, dr. Maria Nițescu ș.a. s-au reunit la Pitești pentru a pune… degetul pe rănile… ascunse ale sistemului sanitar: infecțiile asociate îngrijirilor medicale și rezistența bacteriilor la antimicrobiene.
Masa rotundă cu tema controversată a avut loc astăzi, 2 septembrie, în Sala Mare a Consiliului Județean Argeș, evenimentul național fiind organizat în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie, Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” și Colegiul Medicilor Argeș.
Infecţiile intraspitaliceşti, cunoscute şi ca nosocomiale sunt provocate de microorganisme precum bacterii, virusuri şi fungi. Cele mai întâlnite astfel de infecții sunt cele urinare, fiind contractate în urma folosirii cateterelor urinare.
Bacteriile răspunzătoare de apariţia acestora sunt E. Coli, Enterococcus, Enterobacter şi Klebsiella. Şi infecţiile respiratorii, precum virozele, bronşitele, pneumonia, faringita, pot fi dobândite în timpul spitalizării.
Gravitatea infecțiilor nosocomiale a fost confirmată astăzi, la Pitești, de crema specialiștilor din România.
Iată câteva prime concluzii ale workshop-ului.
– Nicăieri în lume nu există clinică sau spital care să aibă capacitatea de a stârpi acest fenomen planetar.
– România este fruntașă în statisticile privind răspândirea bacteriilor nosocomiale sau intraspitalicești.
– Nu există soluții miraculoase pentru protecția pacienților.
– Bacterii nosocomiale se găsesc peste tot; cele din spitale sunt mai rezistente la antibiotice din cauza faptului că pacienții sunt tratați intensiv cu antibiotice, uneori mai mult decât trebuie.
– O cauză majoră este lipsa de eficiență cu care se limitează trecerea unor bacterii de la un pacient la altul sau posibilitățile de schimb genetic între bacterii. Asta ține de condițiile de spitalizare, de regulile care se aplică pentru prevenirea infecțiilor.
– Infecții apar în spital și din nerespectarea protocolului în ceea ce privește sterilizarea materialelor, folosirea corectă a dezinfectanților sau din lipsă de personal.
– Spitalele din România se feresc să raporteze cazurile de infecţii intraspitaliceşti din cauza controalele și sancțiunilor.
– Unii bolnavi se internează cu încărcătură microbiană adusă de acasă sau căpătată în drum spre spital.
– Spălatul pe mâini, cu apă și săpun, mai ales după folosirea toaletei este arma redutabilă împotriva infecțiilor!
Mirela NEAGOE