Operaţie chirurgicală de ritual la evrei şi musulmani, circumcizia la români se face în scop terapeutic. Trăiesc în Argeş mulţi bărbaţi care, ascultându-mi sfatul, şi-au învins teama inerentă pentru orice intervenţie chirurgicală şi „ruşinea” de a li se modifica anatomia penisului, acceptând circumcizia. Popular, acestei operaţii i se spune „tăierea împrejur” la nivelul organului suprem al oricărui mascul, fie el unul alfa, fie unul fără palmares de mare seducător.
Suferinţe diverse, printre care diabetul zaharat, lichenul scleroatrofic şi cancerul cu această localizare, pot impune operaţia, desigur cu acceptul bolnavului. Care nu-i uşor de obţinut, deşi se spune că libidoul, virilitatea şi plăcerea actului sexual nu sunt influenţate.
La evrei, băieţii sunt circumcişi la şapte zile după naştere, nu într-un spital, ci la sinagogă, eliminând prin operaţie pielea (prepuţul) care acoperă capul penisului (glandul). Este o adevărată sărbătoare la care participă părinţii copilului şi câţiva apropiaţi ai familiei.
La musulmani, operaţia se face în jurul vârstei de 10 ani, într-o moschee. Când se desfăşoară marele pelerinaj de la Mecca, nu sunt admişi decât musulmanii. Celebrul arhitect autodidact Heinrich Schliemann, născut în anul 1822 în Germania, este cel care a decopertat Troia, pe teritoriul actual al Turciei. A fost una dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor. Şi-a dorit mult să ajungă la Mecca şi pentru a nu fi depistat că nu e musulman s-a operat la cerere fără niciun motiv medical.
Ultimul bărbat căruia la indicaţia mea un chirurg i-a făcut circumcizie are 46 de ani. Mi-a spus că pe la mijlocul anilor ’90 a muncit un timp în Turcia, unde i s-a făcut o incredibilă ofertă: dacă acceptă să renunţe la ortodoxie, să fie circumcis şi să treacă la religia musulmană, ar primi un bonus de 1.500 de mărci germane!