Credincioșii din Argeș, îndemnați să trimită SMS pentru Catedrala Neamului.
Vremurile s-au schimbat, modalitățile prin care putem face fapta cea bună, bineplăcută Domnului și bineprimită omului nu mai sunt nici ele precum în trecut. Dar sufletul dreptcredinciosului fidel Bisericii sale Ortodoxe a rămas același, dragostea și atașamentul pentru „Corabia” cea salvatoare care duce la limanul mântuirii, transmițându-se de la o generație la alta. Actele milosteniei pot fi exprimate prin donații, în funcție de situații și cu ajutorul tehnologiei moderne.
Printr-un telefon, spre exemplu, organizat de o televiziune, în doar câteva ceasuri, o familie care doarme sub cerul liber poate achiziționa o mică locuință, un om chinuit de vreun beteșug primește o proteză pe care nu și-o permitea, unui copil bolnav i se plătește o operație și exemplele pot continua. Într-o altă cauză nobilă s-a decis recurgerea la sistemul modern prin care credincioșii își pot aduce contribuția: pictarea Catedralei Naționale. Ceea ce va fi, peste timp, mândria României în fața altor națiuni care, în decursul istoriei, au înălțat catedrale impunătoare, se află, după cum se știe, în faza ultimă a construcției.
În paralel se lucrează și la împodobirea ei cu pictură. În condițiile în care a fost aleasă tehnica mozaicului, costurile sunt imense. Cu tot sprijinul Guvernului și al Primăriei București, totuși, fără ajutorul credincioșilor din toată țara, dar și din diaspora, locașul de cult nu poate fi gata pe de-a-ntregul, prea curând. Argeșenii și muscelenii s-au mobilizat și ei, iar la apelul preoților din parohiile de care aparțin nu au rămas nepăsători, chiar și în ciuda unei stranii campanii mediatice dusă, în urmă cu câțiva ani, sub sloganul preluat dintr-un cântec: „Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici”.
Dreptcredincioșii eparhiei noastre nu s-au lăsat influențați, arătându-și generozitatea. O pot face în continuare. Contribuția poate fi trimisă prin plata online, direct pe site: catedrala-națională.ro sau pictamcatedrala.ro. Sau prin SMS la nr. 8822, costul unui mesaj fiind 2 euro (nu se percepe TVA). Desigur, există și posibilitatea de a face o donație cât de mică, direct, la orice biserică de pe cuprinsul Patriarhiei Române, cu mențiunea: „Pentru pictură” sau „Pentru construcția Catedralei Naționale”. Preoții au obligația de a elibera o chitanță personalizată.
În această privință, arhimandritul Caliopie Ichim, consilier eparhial în probleme de construcție și patrimoniu al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, face un apel la credincioși, îndemnându-i să ceară preotului chitanță, nu doar pentru contribuția pentru Catedrala Națională, ci, în general, pentru orice leu pe care îl donează parohiei, indiferent de lucrarea căreia îi este destinat.
catedrala