Catastrofa reactorului nuclear de la Cernobîl, care a explodat la 26 aprilie 1986, este încă în memoria unora. Norii nucleari au ajuns până în Franţa şi, desigur, nimeni nu era vinovat de nimic. Mai ales că atunci reactorul explodat se afla în Uniunea Sovietică şi acum e în Ucraina. Au fost evacuate atunci 250.000 de persoane din Bielorusia, Rusia, Ucraina. Vreo 600.000 de „lichidatori” au venit din aceste trei ţări şi din alte republici sovietice pentru a face curăţenie. Până acum nu se ştie câţi au murit.
Zilele trecute, Ucraina a inaugurat domul metalic care acoperă – în fine – reactorul deteriorat al centralei de la Cernobîl. Rolul său este de a bloca materiile radioactive timp de 100 de ani. „Am sărbătorit la Cernobîl reuşita operaţiei de instalare a cuverturii, o etapă crucială înaintea terminării programului internaţional, pentru a transforma, înainte de noiembrie 2017, Cernobîl într-un sit securizat şi fără pericol pentru mediul înconjurător”, au declarat firmele franceze „Vinci” şi „Bouygues”, care au construit structura. Acoperişul metalic cântăreşte 25.000 tone, are 108 metri înălţime şi 162 metri lungime. Într-un comunicat, întreprinderea „Novarka”, participantă la proiect, consideră că această operaţie „este echivalentă cu acoperirea Stade de France din Paris sau a Statuii Libertăţii”.
Ridicat în 206 zile de 90.000 de persoane, arcul metalic trebuie să acopere vechiul sarcofag, construit să reziste la cutremure, trebuie să-l protejeze şi să blocheze materiile radioactive. Precedentul, care ar fi trebuit să reziste 30 de ani, a dat semne de oboseală încă din 1999. Acest acoperiş are, de asemenea, echipamente care vor permite demontarea reactorului nr. 4. Această demontare nu va începe decât la finele lui 2017, după ce diferite echipamente vor fi instalate de firmele franceze.
Ceea ce dovedeşte că experienţa şi competenţa nucleară care ne-a asigurat nouă în Franţa o totală securitate pot fi utile şi peste graniţe. Nu putem decât să nădăjduim că de-acum înainte nu vom mai avea la conducerea ţărilor vecine din Est oameni cu mintea nuclearizată aşa cum au fost Brejnev şi Hruşciov. Şi cum – dă, Doamne – nu mai e Putin.
Alex HOROVEANU