Deoarece în Duminica Floriilor este dezlegare la peşte, crapul şi macroul sunt vedete pe mesele creştinilor în zi de sfântă sărbătoare. Mai ales cei care au postit aşteaptă cu nerăbdare să se înfrupte din deliciile acvatice.
În pescăria cu miros specific din Piaţa Ceair, oferta este variată, iar fluxul de vânzări creşte în preajma sărbătorilor religioase. Peştele proaspăt înoată în gheaţa mărunţită, iar clienţii cumpănesc înainte de a-şi scoate portofelele, întrucât carnea fină, bogată în acizi graşi esenţiali, de tipul Omega 3, are preţuri piperate.
Rondelele de somn, numai bune de fript pe grătar, costă 33 lei/kg. Medalioanele de crap, o minune la cuptor, se vând cu 25 lei/kg. Păstrăvul ce alunecă mai uşor pe gât cu vin, lămâie şi rozmarin costă 22 lei/kg. Idem macroul (refrigerat). Chefalul are o carne alb-rozalie, uşor dulceagă, cu foarte puţine oase, fapt care îi dă un statut de peşte preferat în bucătăriile europene; costă 22 lei/kg şi poate fi servit cu sos preparat din usturoi, ardei gras, ceapă roşie, pătrunjel, roşii, măsline, ulei de măsline şi două linguri de vermut. Ştiuca este 15 lei/kg; merge umplută cu un amestec din carne de peşte (de trei ori dată prin maşina de tocat), ouă, ceapă, cartofi, usturoi, pătrunjel, sare, piper, cimbru şi pesmet. Fitofagul şi novacul se vând cu 10 lei/kg, bibanul cu 5 lei/kg şi lista poate continua.
La produsele congelate am… pescuit următoarele preţuri: macroul file cu piele – 18-20 lei/kg; trunchiul de merluciu, 18-19 lei/kg; şprotul/hamsia, 9-10 lei/kg etc.
Fototext: M. NEAGOE