Argeşencele care nu au timp sau nu se pricep să prepare cozonacul de Crăciun în propria bucătărie sunt cu ochii pe galantare, fiindcă nu doar cofetăriile, ci şi lanţurile de magazine se întrec, încă de pe acum, în a-şi prezenta ofertele de sezon.
Îţi lasă gura apă
În reţeaua comercială, rafturile nu sunt învăluite în mirosul cozonacilor vârâţi în cuptorul bunicii, însă cel mai căutat „dulce de sezon” se prezintă în faţa clientei cât mai pufos cu putinţă, „aditivaţii” fiind umpluţi cu nucă, rahat, cacao, stafide, ciocolată, migdale, portocale, cuişoare, nucşoară şi te miri ce alte ingrediente mai mult sau mai puţin tradiţionale. Ambalaţi într-un simplu celofan sau, din contră, în… ilustrate de-ţi lasă gura apă, produsele bine crescute din comerţ atrag privirile, mai ales ale gospodinelor care cântăresc dacă mai merită să-şi piardă timpul cu frământatul.
Preţuri dospite
Aparent, preţul cozonacului „de-a gata” este… pe buzunarul cumpărătorului de rând. Atenţie la gramaj, fiindcă, socotite per kilogram, prăjiturile paralelipedice din aluat dospit sunt cam de două ori mai scumpe!
De pildă, cozonacul cu nucă şi stafide costă 9,50 lei (450 grame), cel cu cremă de ciocolată şi portocale – 10 lei (450 grame), cel cu pricomigdale – 12,69 (500 grame), cel cu nucă, stafide şi cacao – 13 lei kilul, cel cu nucă, stafide, cacao – 15 lei (800 grame), cel cu cremă de nuci – 15,30 lei (600 grame), cel cu ciocolată – 16 lei (450 grame), cel cu cremă de nuci – 19 lei (600 grame), cel cu ciocolată şi rom – 21 lei (un kg), cel cu nucă şi rahat – 35 lei (900 grame) etc.
Sortimente speciale
La comercializare se găsesc şi cozonaci din secară; un astfel de produs costă 15,50 lei /300 grame şi conţine: zahăr de trestie, sirop de glucoză, făină şi tărâţe de secară, miere, ulei de palmier, scorţişoară, cuişoare, nucşoară, bicarbonat de sodiu din agricultura biologică. Cozonacul fără gluten, din făină de porumb şi cu stafide, sau sortimentul cu ciocolată costă 33 lei/600 grame.
Reţeta bunicii
Desertul tradiţional de pe masa de Crăciunului, cu unt, ouă ecologice, lapte şi umpluturi după pofta clientului poate fi achiziţionat de la brutării, cofetării sau laboratoare de patiserie, în schimbul a 30-45 lei/kg.
Dacă este frământat şi copt acasă, după reţeta bunicii, cozonacul cu de toate „înghite” 30-35 lei. Pentru varianta economică, gospodina cheltuie pe ingrediente în jur de 16 lei (un kg de făină, patru ouă, 300 grame zahăr, 100 ml ulei, o jumătate litru de lapte, drojdie, esenţe, stafide, cacao, nucă).
Mirela NEAGOE