* La doi funcţionari cu… sapa, zece plimbă mapa!
Am scris săptămâna trecută despre achitarea datoriilor pe internet, prezentând-o ca o modalitate prin care puteţi evita cozile de la instituţiile publice, mai cu seamă când vine vorba despre plata dărilor către stat. Din nefericire, în multe alte cazuri (în special când trebuie completate şi depuse formulare în scris sau acte originale), prezenţa la ghişee este necesară. Iar atunci să vă ţineţi bine: fie că mergeţi la Primărie, la Finanţe sau la Evidenţa Persoanelor, imaginea este una greu de suportat: cozi imense unde, dacă ai ghinion, poţi zăbovi cu orele.
Plimbaţi de la un ghişeu la altul
Oamenii sunt plimbaţi de colo-colo cu tot soiul de hârtii ce trec prin mâinile a doi-trei sau chiar patru funcţionari! Unii se apucă de scris chiar când ajung la ghişeu, tocând astfel timpul şi nervii celorlalţi cetăţeni. Totul pare a merge anapoda când procedurile ar putea fi simplificate cu uşurinţă. În primul rând, tot ce ţine de completarea documentelor ar trebui să se facă oriunde altundeva decât în faţa ghişeului. Apoi, funcţionarii ar trebui organizaţi în aşa fel încât să poată prelua fluxul de persoane şi să subţieze rândurile care se formează la unul, cel mult trei ghişee.
Am văzut zilele trecute, la Finanţe, zeci de persoane care aşteptau la un singur ghişeu, celelalte 20 (poate chiar mai multe, dacă nu greşesc) fiind libere. E de înţeles că fiecare funcţionar are treaba lui, dar pe de altă parte sunt convins că anumite operaţiuni pot fi distribuite şi celorlalţi care câteodată par extrem de ocupaţi răsfoind nişte documente sau plimbând cursorul pe ecran şi reîmprospătând „Desktop-ul”.
Nimic despre serviciile online
Când sunt solicitaţi să dea informaţii cu privire la alternativele de plată preferă să nu intre în amănunte. Am mers, spre exemplu, la un ghişeu pentru a afla dacă am datorii la Finanţe şi am întrebat dacă pot obţine respectivele informaţii şi prin alte mijloace, cum ar fi accesarea unui cont pe Internet. Am primit un răspuns expeditiv la modul „Păi nu se poate, aşa ar intra toţi… Veniţi aici când doriţi să aflaţi dacă aveţi datorii”. Desigur, răspunsul corect este cu totul altul, anume că putem verifica acest lucru dacă ne facem cont pe site-ul ANAF şi folosim serviciul SPV (Spaţiul Privat Virtual). Este poate un pic complicat la început, dar cine vrea să scape de cozile kilometrice ar trebui să se intereseze. E doar o sugestie…