* Cristina Stocheci: „Să ieșim din logica electorală și să spunem că sănătatea oamenilor este mai presus de orice”
Emisiunea „Subiect de presă” de la „Antena 3” Pitești realizată de Cristina Munteanu și Mihai Golescu a tratat o problemă pandemică: având în vedere situația sanitară cu riscuri și restricții, este oportună o nouă campanie electorală prilejuită de a doua serie de alegeri? La întreabarea ediției a încercat să răspundă invitata din platou, Cristina Stocheci, medic de urgență, dar și senator PSD, membru în comisia permanentă pentru sănătate a Parlamentului României. Un rezumat al celor discutate în emisiune citiți în ceea ce urmează.
„Din păcate nu am făcut nimic…”
De ce ne-a fost teamă nu am scăpat, nu mai sunt locuri în spitale pentru pacienții cu Covid. Avem unde-i trata pe bolnavi? Avem cu cine? Avem cu ce?
Cristina Stocheci: „Nu mai suntem la începutul acestei pandemii. Din păcate am ratat luarea unor măsuri care trebuiau luate. Din păcate România trebuia acum, în valul al doilea, să aibă deja multe lucruri stabilite și puse la punct. Din păcate nu s-a întâmplat nimic. Ne trezim acum că ne confruntăm cu număr foarte mare de cazuri. Ne trezim că s-ar putea să avem o presiune extrem de mare pe sistemul de sănătate din România și că nu putem face față. În cele șapte-opt luni am făcut ceva pentru a crește numărul de paturi? Am făcut ceva pentru a suplimenta resursa umană? Din păcate noi nu am făcut nimic. Nu ne-am gândit nici la reorganizarea DSP-urilor și ați văzut ce probleme sunt. Nu au oameni… Aflați în linia întâi, dumnealor fac acele anchete epidemiologice, fac și ei ce pot la momentul respectiv. Statele europene au abordat foarte multe soluții, dar noi nu am înțeles că, pentru a câștiga acest război, trebuie să ne identificăm dușmanul și să-l izolăm. Noi n-am înțeles că trebuie să testăm ca să știm clar cine este pacientul. Și n-am înțeles că trebuie să facem anchetă epidememiologică foarte corectă, care să ne dea o imagine clară asupra răspândirii acestui virus și de abia după aceea ne-am fi pus problema ce să facem. Eu zic că sunt două lucruri pe care trebuia să le luăm în considerare. Trebuia să convingem populația că cel mai important tratament la momentul acesta este prevenția. Iar dacă populația a ajuns să fie bolnavă trebuia să ne punem trei întrebări: unde îi tratăm, cu cine îi tratăm și cu ce îi tratăm? Dacă am fi avut răspunsuri la aceste întrebări eu zic că ne-ar fi ajutat să gestionăm un pic mai bine pandemia. Sistemul de sănătate din Argeș a identificat spitalele unde pot trata pacienții. Întrebarea este dacă avem cu ce-i trata – ați văzut discuția cu acel medicament viral – și dacă avem cu cine. Resursa umană este o problemă nu numai la nivel național, ci și la nivel modial. Problema este că pandemia este de șapte-opt luni. Din păcate în acest răstimp am fost preocupați de cu totul altceva și nu de rezolvarea acestor probleme. Ne-au interesat, probabil, procentele electorale și nu ne-au interesat oamenii. Și situația este clară. Dacă ne uităm cu ce număr de persoane infectate am pornit la alegeri și ce număr de persoane avem acum, este dramatică creșterea. Prețul plătit e foarte mare”.
„Prevenția este singurul tratament…”
Cifrele care privesc îmbolnăvirile și decesele cauzate de infecția cu SARS-CoV-2 reprezintă decizia politică, adevărul sau știința? Care este scenariul cel mai sumbru pe care-l vedeți?
Cristina Stocheci: „Este o boală necunoscută, este un virus nou. Eu cred că nu trebuie să intrăm în panică, dar trebuie să fim foarte atenți cu tot ce ni se transmite. E foarte important să ascultăm vocea specialiștilor și cele două mesaje. În primul rând, prevenția este singurul tratament la momentul actual; ne costă și mai puțin – și ca suferință, și ca bani. Trebuie să ne uităm la miile de familii care-și plâng pierderile avute din cauza acestei boli. Pe de altă parte trebuie să fim corecți, să ne izolăm dacă am fost contacți sau dacă am avut contact cu un pacient Covid și să răspundem corect la întrebările anchetelor epidemiologice. Este clar că această pandemie își urmează cursul. Este clar că va urma un număr de îmbolnăviri. Dar acest număr de îmbolnăviri trebuie să fie suficient de acceptabil pentru sistemul de sănătate ca să putem gestiona criza sanitară. Să nu ajungem, Doamne ferește, ca medicii să fie în poziția de a decide! Noi, când terminăm facultatea, depunem un jurământ. Și acel jurământ ne obligă să ne batem pentru fiecare clipă de viață a fiecărui pacient. Pentru asta trebuie să ne unim forțele și să nu mai avem dispute electorale. Să ieșim din logica electorală și să spunem că sănătatea oamenilor este mai presus de orice. Să uităm de culoarea politică, să ne așezăm la masa discuțiilor și să avem un dialog constructiv, care să ne ajute să depășim acest moment cu cât mai puține victime. Sănătatea nu are și nu trebuie să aibă culoare politică. Din păcate a lipsit dialogul constructiv între putere și opoziție; asta a fost problema. Cei de la putere au vorbit la timpul viitor: vom face, vom elabora, vom studia, vom discuta… Trebuie să fim conștienți și să reacționăm predictiv nu reactiv. Trebuie să luăm măsuri punctuale. Și așa e destul de târziu, zic eu. Așa cum arată logica epidemiologică, o măsură luată astăzi o vedem de abia peste două săptămâni. Deci, nu mai e momentul de viitor, e momentul de prezent, de mobilizare totală. Este esențial să încercăm să rupem acest lanț de transmitere comunitară. Este momentul să gândim o strategie națională de tratare atât a pacienților cu Covid, cât și a pacienților cronici, non-Covid. Toți trebuie tratați cu respect și responsabilitate”.
„Mesajele sunt contradictorii…”
Am respect față de Putere sau nu am. Mă simt mințit, manipulat. Există o boală a… puterii? Cum facem să-i ajutăm pe oameni să recâștige încrederea în autoritate?
Cristina Stocheci: „Este momentul să facem tot ce se poate ca să avem cât mai puține victime. Dacă nu vom fi alături de oameni, dacă nu le vom înțelege nevoile, dacă nu-i vom convinge că ceea ce spunem noi este corect și trebuie respectat, bătălia va fi pierdută. Oamenii sunt preocupați, într-adevăr, de această boală, dar sunt preocupați și de siguranța locului de muncă, și de siguranța economică, și de siguranța alimentară. Începe campania electorală. Dacă ne vom încăpățâna să mergem în continuare în aceste alegeri, atunci vom asista la un dezastru medical. Mă interesează mai mult alegerile decât sănătatea? Cred că românii așteaptă ca preocuparea noastră să fie siguranța sănătății lor, nu procentele electorale. Sunt contrariată de mesajele care se transmit și anume că, într-adevăr, situația este gravă, că trebuie să adoptăm niște măsuri restrictive, că trebuie să le respectăm… Dar, pe de altă parte, ni se spune că trebuie să mergem la alegeri. Sau vedem diverse întâlniri cu diverși reprezentanți ai puterii, care fac exact opusul recomandărilor lor. Într-un fel ni se spune să mergem să votăm, dar pe de altă parte ni se spune că trebuie să respectăm anumite restricții. Ce trebuie să facem? Mesajele sunt contradictorii. Ce trebuie să facă oamenii? Ei îi sfătuiesc să aibă grijă, în primul rând, de sănătatea lor”.