Afirmaţia aparţine prefectului Emanuel Soare, care a fost invitatul emisiunii „Subiect de presă” realizată la Antena 3 Piteşti de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu. Tema propusă a fost o analiză a celor trei luni de pandemie, dar şi a ceea ce va urma de acum încolo, mai ales că situaţia este departe de a se încheia.
Nu şi-a dorit funcţia
Întrebat ce anume l-a determinat să accepte funcţia în care se află acum, Emanuel Soare a mărturisit că nu şi-a dorit să fie prefect, însă pragmatismul care-l caracterizează l-a determinat să accepte. Şi să creadă că, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, se va confrunta cu tot felul de provocări, cărora va trebui să le facă faţă şi să le soluţioneze potrivit competenţelor conferite de lege.
Criza nu a putut fi prevăzută
„Aceste ultime trei luni au fost deosebit de grele, deoarece criza generată de noul coronavirus nu a putut fi anticipată de nimeni. Ne-am aflat într-o situaţie excepţională în perioada stării de urgenţă, care cu unele excepţii continuă şi acum, când suntem în stare de alertă. A fost un fel de botez al focului în ceea ce priveşte debutul meu în activitatea politică şi de administraţie”, afirma prefectul.
Nu a primit invitaţie
Referitor la lipsa de la evenimentul organizat de Consiliul Judeţean la Muzeul Goleşti tot pe tema a ceea ce va urma după Covid, la care au participat personalităţi de seamă ale Academiei, lumii medicale, ştiinţei şi culturii româneşti, Emilian Soare a precizat că nu a primit nicio invitaţie în acest sens. În altă ordine de idei, a afirmat că respectivul eveniment nu a constituit o situaţie de urgenţă, dumnealui fiind şi preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care, printre altele, are responsabilitatea managerierii pandemiei Covid în judeţ, şi că fiecare instituţie publică are stabilită o agendă de acţiuni zilnice pe care trebuie s-o urmărească. Astfel, a fost din nou în control pentru a vedea dacă susţinerea probei practice la examenul pentru obţinerea permisului de conducere auto se derulează conform regulilor stabilite. În altă ordine de idei, nu a exclus nici o lipsă de comunicare între cele două instituţii.
Ameninţarea persistă
„În perioada care urmează, spunea prefectul, provocările sunt foarte multe şi trebuie identificate cele mai bune soluţii pentru rezolvare. Ar fi o mare greşeală să credem că virusul nu mai există. Covid-19 continuă să ne ameninţe, dovadă fiind creşterea, uşoară ce-i drept, a numărului de cazuri (16 în ultimele trei zile şi 3-4 în medie/zi în ultimele două săptămâni), confirmate pozitiv, care se suprapune exact pe perioada primelor măsuri de relaxare luate de Executiv. Această poveste nu se va termina foarte curând şi dacă nu vom fi atenţi, riscăm să ne întoarcem de unde am plecat. În opinia mea cred că prelungirea stării de alertă este o măsură necesară, fiind vorba despre sănătatea populaţiei. Ştiu că unii nu vred în existenţa Covid. Fără a fi greşit înţeles, l-aş lua de mână pe cel care nu crede şi l-aş duce în spital să vadă prin ce trece un pacient diagnosticat cu noul coronavirus. Eu însumi am avut emoţii când am stat aproape de o persoană suspectată de Covid-19 şi mă întrebam dacă am contractat sau nu virusul”.
Alegerile, sub semnul întrebării
„De aceea cetăţenii trebuie să conştientizeze că nu este o glumă, că lucrurile sunt cât se poate de serioase şi să ia informaţii numai din surse oficiale. Din fericire, în România au fost luate măsuri drastice, nepopulare, de la început, ceea ce a făcut să nu ne aflăm în situaţia altor state europene. Cu cât vom înţelege că trebuie să respectăm regulile, cu atât va fi mai bine pentru toţi. De-a lungul istoriei au fost mai multe crize, dar de data asta a fost vorba despre o criză în sănătate cum nu a mai existat vreodată. Sunt convins că dacă sănătatea oamenilor nu va mai fi pusă în pericol de acest virus, încet, încet, se va relua şi activitatea economică. Totul trebuie făcut etapizat, cu asigurarea sănătăţii angajaţilor. Mă gândesc chiar şi la alegerile locale şi parlamentare, care înseamnă aglomerări umane ce pot genera situaţii nedorite, care în acest moment încă sunt puse sub semnul întrebării”, spunea prefectul.
Ridicarea tuturor restricţiilor, factor de risc
„Suntem într-un context anormal şi ridicarea tuturor restricţiilor, dorită de fiecare dintre noi, prezintă un factor de risc şi rezultatul poate fi contrar aşteptărilor atâta timp cât oamenii nu se vor simţi în siguranţă, a continuat Emanuel Soare. Guvernul ia măsuri economice treptate pentru toate domeniile afectate – producţie, agricultură, turism etc şi am încredere că lucrurile vor merge bine. În Argeş trebuie pus accent pe mecanismele economice specifice judeţului. Am în vedere industria auto, turismul, agricultura, care constituie surse importante de venit la buget şi au o pondere foarte mare în bunăstarea locuitorilor. Trebuie identificate cele mai bune soluţii pentru a sprijini efectiv reluarea activităţii la parametrii normali în toate sectoarele economice. De aceea intenţionez să-i aduc la aceeaşi masă pe reprezentanţii instituţiilor publice şi ai mediului de afaceri, pentru ca împreună să stabilim ce e cel mai bine de făcut pentru judeţ”.
Accesarea fondurilor europene, prioritate absolută
Una dintre soluţii, spunea prefectul Soare, o constituie accesarea de fonduri europene (UE pune la dispoziţia României 33 miliarde de euro). Este un program de proiecte necompetitive pe sistemul primul venit primul servit. Totul este ca cei care vor să participe să se grăbească în a scrie proiecte care să fie declarate eligibile şi să poată beneficia de fonduri nerambursabile. De aceea Prefectura a notificat toate cele şase unităţi spitaliceşti din judeţ să scrie proiecte pentru a primi bani europeni cu care să-şi asigure dotarea cu aparatură, materiale etc. Accesarea fondurilor europene este o prioritate absolută a Instituţiei Prefectului, care şi-a arătat disponibilitate în elaborarea de proiecte în acest sens.
În ceea ce priveşte iniţiativele CJ de promovare a valorilor argeşene, prefectul a declarat că ideea este salutară atâta timp cât scopul este de scoatere în evidenţă a argeşenilor valoroşi oriunde s-ar afla. „Cultura este un factor extrem de important pentru creşterea nivelului de educaţie al cetăţenilor, iar Instituţia Prefectului va sprijini, în limita competenţelor legale, astfel de activităţi”, a declarat Emanuel Soare.
Un Comentariu
Doina Manea
„”””CAPITAL.RO: Informația care aruncă totul în aer – Coronavirusul a fost o alarmă falsă globală”””””..Oare cint se va termina cu minciunile si cu toata acesta manipulare pentru o gripa sezoniera…???/dar la primavara viitoare sau la toamna viitoare ce va mai fi>????Oare ese primul sau ultimul virus grupal care este pe acest pamint??/oare este prima si ultima gripa care este pe acest pamint??/Domnilor GATA..>AJUNGE cu atita minciuna si cu atita nemernicie i mpotriva oamenilor de buna credinta…Sint atitea de facut in acest judet , sint atite de luat in seamna incit acet rahat( scuze) de covit este un NIMIC…Chiar in acesta tara merge totul struna, totul este bun si perfect incti numai acest COvit este problema??/Pe bune…oare medicii cind vor dori sa fie si ei cinstiti sa nu mai minta sa ne spuna adevarul….De unde naiba ii gasiti asa zilnic pe acesti bolnavi?/?pe bune parca-i asteptati la bariera la intrarea in oras…GAT..>AJUNGE..Sint atitea someri in judet, copiii pling sa mearga la locurile de joaca, sint scoli cu WC in curte sint bolnavi de toate felurile netratati si care mor pe la usile spitalelor…GATA…cred ca este cazul sa in tram in normalitate , sa ne vedem de traba , sa ne apuca sa mucin si sa le atragem atentia cit se poate de mult chiar si sefilor ca fac niste lucruri oribile cu aceste minciuni de covit…AJUNGE…AJUNGE…O sa ne ducem rau de tot de ripa…Uitati-va ca turismul este MORT..macarr noi argesenii avem DACI…DAca nua r fio…am fdi toti MORTI …MORTI…asa ca …GATA …la treaba si sa terminam cu minciunile cu cu atita COvit…O zi buna tuturor…