Ziua Mondială a Sănătăţii, bifată ieri cu tot felul de comunicate, a avut – nu se putea altfel – şi un slogan ipocrit: „Pentru o lume mai dreaptă şi mai sănătoasă”. De fapt, accesul la… dreptate şi la sănătate – drepturi fundamentale ale omului – n-ar trebui cuprins în sloganuri. Ar trebui respectat. Or, în lumea în care trăim aşa ceva e imposibil.
Prin urmare, hai să vorbim despre inechităţi în acest domeniu în care ele n-ar trebui să existe! Când scriu aceste rânduri, incidenţa infectărilor cu noul coronavirus a depăşit la Piteşti 4/1.000 de locuitori, ceea ce va însemna restricţii mai aspre la sfârşit de săptămână. Cum s-a ajuns aici? De regulă, ni se spune că nu sunt respectate măsurile de protecţie. Şi ce ni se mai spune? Păi, nu prea multe. Grija DSP e să ne trimită nişte cifre imposibil de verificat: cu bolnavii, cu morţii, cu testările, cu imunizările. Numai că atât DSP, cât şi Prefectura nu ies să ne explice de ce în tot judeţul se fac zilnic doar 400 de vaccinări cu prima doză, uneori nici atât! Iar Piteştiului nu-i revin, probabil, nici 200 de vaccinări din acest total! Vasăzică, în al treilea val pandemic, într-un război în toată regula, arma noastră principală, vaccinul, este, de fapt, un pistol cu capse sau cel mult o flintă…
„Pentru o lume mai dreaptă şi mai sănătoasă”… Unde e lumea aia? În Argeş, cel puţin, noi nu prea o vedem. Din cauza luptelor politice, nu simţim că Guvernul (aşa-zis de dreapta) ar fi apropiat de autorităţile judeţului (aşa-zise de stânga) nici la alocările pentru buget din sumele de echilibrare, nici să găsească soluţii rapide la câteva probleme esenţiale, cum ar fi resursa umană deficitară (medici ATI, radiologi, epidemiologi, doctori de boli infecţioase etc) şi accesul la asistenţă medicală indiferent de afecţiuni, inclusiv pentru pacienţii non-Covid.
Ei bine, chiar şi aşa, într-o lume mai nedreaptă şi mai nesănătoasă decât se spune ori se vede la televizor, în Argeş bătălia împotriva Covid continuă. Pentru bolnavii cu această suferinţă, săptămâna viitoare – ne-a informat Consiliul Judeţean – va deveni funcţional un pavilion cu 40 de paturi la Spitalul Vedea, la unitatea medicală din Costeşti vor fi disponibile 17 paturi, iar la Spitalul Judeţean o mare parte a secţiei Medicală – 60 de paturi – va fi destinată pacienţilor Covid, plus 20 de paturi pentru suspecţii Covid, plus alte 15 paturi atribuite celor cu afecţiuni psihiatrice şi Covid.
Inutil să vă mai spunem că aceste reorganizări, cu noi circuite, cu noi linii de gardă, costă bani. Pe care – ai sau n-ai cum – trebuie să-i asiguri! Ca să nu mai vorbim despre sacrificiul incredibil, de zi cu zi, al medicilor şi asistenţilor ce lucrează într-o unitate Covid, în linia întâi. Jos pălăria!