Am fost mereu impresionat de destinul astrofizicianului Stephen Hawking, mai ales de mintea sa iscoditoare, strălucitoare în diagnosticul pe care-l punea lucrurilor, lumii din jurul său. În 2001, în cartea „O istorie a timpului”, a avut o premoniţie şi ferească Sfântul să se împlinească până la capăt!
A spus că omenirea este primejduită nu în primul rând de bomba atomică, ci de altceva. S-a referit la probabilitatea ca rasa umană să fie lovită în plin de un virus care ar face ravagii. Covid-19, sau Coronavirus, pare a fi ceva din această mare cumpănă a lumii, de vreme ce, plecat din China, a lovit şi loveşte aproape în întreaga lume. Mobilitatea acestui secol, când omul călătoreşte de la un capăt la altul al lumii, favorizează răspândirea virusului.
Stephen Hawking ne îndemna să ne grăbim să ne mutăm pe o altă planetă… Până atunci, partea raţională a lumii se gândeşte – ca scut împotriva deznădejdii, panicii şi isteriei – la mijloace de prevenţie şi de apărare. Sunt semne încurajatoare că este pe cale să se fabrice un antidot, un vaccin care ar răpune virusul ce a dat naştere pandemiei.
De-a lungul istoriei, omenirea – lipsită, totuşi, de mijloacele de apărare datorate – azi – progreselor medicinei – a fost lovită de multe pandemii. Victimele – de la câteva sute de mii, la zeci de milioane – arată cât de fragilă este fiinţa umană. Chiar azi, când, în clinici renumite, bolnavii sunt răpiţi Morţii şi readuşi pe calea Vieţii. Au fost gripele, asiatică sau spaniolă, au fost ciumele – cea bubonică, ciuma lui Iustinian; la noi, „ciuma lui Caragea” se spune că ar fi făcut 90.000 de victime…
Au fost epidemiile de poliomielită, de variolă, de febră galbenă, de holeră, SARS (Sindromul Acut Respirator Sever). Se manifestă periculos HIV/SIDA şi Ebola.
De ce amintesc toate acestea? Nu să ne luăm, din timp, un bilet pentru cursele spre o altă planetă pe care s-o colonizăm spre supravieţuire… Generaţiile viitoare vor fi, probabil, mai aproape de acest vis, de această năzuinţă a lui Homo Sapiens.
Aici, la noi, suntem chemaţi să ne solidarizăm întru responsabilitate. Adică să ne supunem ritualelor simple de igienă (spălatul des al mâinilor), să nu trecem cu uşurinţă peste simptomele specifice virusului în acţiune şi să ne respectăm, ca membri ai colectivităţilor, pentru a nu răspândi virusul.
S-a observat că, pe toate meridianele, virusul nu a cuprins vârstele sub 9 ani. E un semn încurajator! În final, vă urez să nu vă găsească Covid-19… pe acasă! Şi niciunde!
2 Comentarii
Anonim
Ce te fascineaza nu te ocoleste! Eu zic sa il recitesti si pe Lenin. O sa afli atunci cum sta treaba si economic. Macar vei avea motive de optimism. Sanatate ! Ne vei lipsi…
Anonim
Marea majoritate a avantajelor de care te bucuri sunt produsele capitalismului si nu ale comunei primitive aflate in prologul evolutiei omenirii. Ca te-ai bucurat de privilegii cat ai fost nomenclaturist si iti luai salam si cascaval de la cantina partidului nu inseamna capitalism ci o epopee bolsevica.