eși e pandemie, iar criza sanitară a fost suprapusă peste vacanța de vară, activitatea Teatrului „Alexandru Davila” nu a stagnat. Din contră, în acest răstimp au fost puse în practică unele proiecte, iar altele își așteaptă rândul. Managerul Constantin Cotimanis a făcut demersuri, alături de alte instituții de cultură din Argeș, pentru redeschiderea sălilor de spectacole, adresându-se forurilor decizionale în ceea ce privește reluarea activității (Consiliul Județean, Instituția Prefectului, Ministerul Culturii și Guvernul). Nu se știe exact data la care va începe noua stagiune teatrală la Pitești. Cert este că premiera celui mai nou spectacol – „Cabaretul cuvintelor” – va avea în a doua jumătate a lui septembrie la București, într-o audiență selectă, urmând a se întâmpla același lucru și la Pitești, în funcție de decizia autorităților locale. Cum… respiră teatrul în pandemie ne-a spus maestrul Constantin Cotimanis.
Oportunităţi
Constantin Cotimanis: „În toată perioada de pandemie, urgență sau alertă, am respectat întru totul restricțiile impuse. Asta nu am vrut însă să fie o piedică în menținerea legăturii dintre noi și public, tocmai de aceea ne-am manifestat în online și în locurile publice unde ni s-a permis. În plan intern am organizat workshop-uri, conferințe, sesiuni și dezbateri, atât pe teme administrative, în sensul gestionării situației de moment, cât și culturale, pentru că am simțit o nevoie de a comunica, de a exprima opinii și a etala acte actoricești în toate mediile care ar putea contribui la readucerea normalității.
Toți actorii, soliștii și balerinii teatrului au făcut parte din proiecte prezentate în online, în manifestări de stradă și, în general, outdoor (n.n., afară, în aer liber). Mai mult, în virtutea unor colaborări și parteneriate propuse de mine am participat la manifestări de profil, iar între acestea pot menționa – chiar dacă a fost pandemie, iar județul Argeș a fost inexistent pe harta evenimentelor din România – participarea la Festivalul BEst Summer Art FEst 2020, organizat de Teatrul de Stat din Constanța. De asemenea, în această săptămână participăm cu piesa „Old Love” la proiectul Televiziunii Române intitulat „Teatru în TVR”, la care au fost invitate cele mai importante teatre din România (n.n., piesa a fost prezentată ieri, urmând să fie jucată astăzi și mâine, la ora 21, în Grădina de Vară TVR). Producțiile sunt prezentate pe canalele televiziunii publice. Este o oportunitate pentru noi de a arăta că facem parte din elită prin producții proprii de calitate. În același context, în perioada de până la impunerea restricțiilor, am realizat piesa „Cabaretul cuvintelor”, de Matei Vișniec, în regia lui Alexandru Nagy, a cărei premieră va avea loc pe 19 și 20 septembrie în capitală, în grădina Casei Filipescu Cesianu a Muzeului Municipiului București, într-o audiență selectă, urmând a face același lucru și la Pitești, în funcție de decizia autorităților locale cărora, după cum am menționat, le-am solicitat sprijinul. Până la final de an avem alte câteva proiecte a căror realizare, în regim de normalitate, ține însă de deciziile luate în această perioadă pandemică”.
****
De azi se redeschid cinematografele și sălile de spectacol, însă numărul de persoane permis nu trebuie să depășească jumătate din capacitatea maximă a spațiului. Totodată, se modifică numărul participanților la spectacolele în aer liber: 500 de spectatori cu locuri pe scaune, la distanță de doi metri unul față de celălalt și cu purtarea măștilor de protecție. Măsurile se aplică în localitățile în care incidența cazurilor de coronavirus în ultimele 14 zile nu depășește 1,5 la 1.000 de locuitori.