Cosmeticele vegane sunt, fără îndoială, tendința actuală de frumusețe. Cu toate acestea, înainte de a avea încredere în producători, aruncați o privire asupra certificatelor și ingredientelor. Am pregătit o listă cu sfaturi care vă vor fi la îndemână atunci când cumpărați astfel de produse cosmetice.
Certificate pentru cosmeticele vegane
Certificatele se găsesc de obicei lângă compoziție sau detaliile de contact ale producătorului pe spatele ambalajului. Unii producători, totuși, preferă să spună direct despre asta, confirmând acest fapt prin marcarea ambalajelor produselor cu astfel de inscripții: Vegan Cert; Vegan OK sau Cruelty-free. În cazul produselor cosmetice „Cruelty-free”, trebuie de menționat câteva detalii importante. Conform Regulamentului (CE) Nr. 1223/2009 al Parlamentului European din 30 noiembrie 2009, atât remediile în sine cât și ingredientele din această categorie nu pot fi testate pe animale, ceea ce înseamn că țările UE nu pot vinde produse care încalcă acest regulament.
Brandul Essence https://makeup.ro/brand/54753/, care a fost întotdeauna cruelty free, a apreciat regulamentul și a declarat că „Acest lucru este foarte important atât pentru consumatori, cât și pentru știință. Metode alternative pot fi întotdeauna folosite pentru a asigura siguranța produselor cosmetice.” În plus, peste 70% din sortimentul brandului este clasificat drept vegan, iar procentul este în continuare creștere!
Ce ingrediente nu trebuie să conțină cosmeticele vegane
Cosmeticele vegane sunt produse care nu conțin ingrediente de origine animală și evident nu pot fi testate pe animale. Ingredientele interzise din cosmeticele vegane sunt:
Lanolină (lanolin, lanolate, laneth, lanae oraz pochodne lanoliny: lanolin oil, lanolin wax, lanolin alcohol);
Ceară de albine (beeswax, ceară albă, ceară galbenă);
Miele (mel, miel, honey, honey extract);
Cheratină (keratin, hydrolyzed keratin);
Elastină (elastin, hydrolyzed elastin);
Mătase (silk, hydrolized silk, serica, serica powder, silk powder);
Colagen (collagen, hydrolyzed collagen, atelocollagen);
Lapte și extracte de lactate (milk extract, milk protein, colostrum, lac, lac powder, lactis lipida, milk lipids, lactobionic acid, lactoglobulin, sine adipe lac). Memorează, acidul lactic este vegan.
Cazeină (hydrolyzed casein);
Iaurt (yogurt, yogurt powder);
Ou (hydrolyzed egg protein, hydrolyzed egg shell membrane, ovum, ovum powder, ovum oil, egg powder, egg oil, dreid egg yolk, egg yolk extract);
Ambră (ambergris);
Mușchi (musk);
Vitamina A (retinol).
Ce trebuie să conțină compozițiile vegane?
Pentru componentele obișnuite precum keratină, colagen sau retinol sau găsit echivalente vegetale, acțiunea cărora este adesea aceeași sau și mai bună, iar în unele cazuri mai sigure, în mod special pentru pielea sensibilă. Compozițiile vegane conține adesea: bakuchiol în loc de retinol; extracte de plante: din ceai verde, mușețel; pectină de măr; extracte de alge marine; aloe; ulei de măsline; diverse tipuri de uleiuri vegetale: ulei de cocos, ulei de argan etc.; unt de shea; trestie de zahăr; ulei de arbore de ceai și multe ingrediente din plante recunoscute pentru proprietățile lor vindecătoare, nutritive și hidratante.
Tot mai multe branduri europene produs serii de produse vegane, deoarece veganismul devine o filozofie de viață pentru mai mulți oameni. Din această listă fac parte următoarele mărci: Vaneda, Weleda, Derma E, Ecoderma, Helan, Herbatint, Kat Von D, L’Erbolario, Natù, Natura Bella, NaturaEqua, Purobio și multe altele.