În Argeș, coronocriza legată de preluarea pacienţilor testaţi pozitiv la Covid-19, este greu de neutralizat. La Mioveni, toți medicii şi-au depus demisiile după ce au aflat că spitalul orășenesc inaugurat la finele anului trecut va deveni centru Covid. Lipsa cruntă de echipamente de protecţie este doar una dintre acuzațiile invocate de ei. Și mai grav este că noua unitate medicală n-a fost gândită ca una pentru boli infecţioase şi că sistemul de ventilaţie necorespunzător ar putea răspândi virusul ucigaj în toată clădirea.
„Este mai mult decât fals”
Managerul Spitalului Orășenesc Mioveni, dr. Horia Trăilă, a propus transformarea spitalului vechi din Mioveni în secție externă a Spitalului Județean, care să preia bolnavii cu coronavirus. Dar se pare că adresa trimisă de șeful spitalului cu această propunere a fost văzută prea târziu de autorități. Într-o declarație postată pe Facebook și pe YouTube, dr. H. Trăilă prezintă o serie precizări în ceea ce privește posibilitatea de tratare a cazurilor de Covid-19 la Mioveni și conchide că scandalul devenit viral a fost iscat de o problemă de comunicare.
Horia Trăilă: „Știu că au fost făcute declarații de presă de către Prefectură din care reiese că eu aș fi inamicul numărul unu, că mă opun luptei și că nu fac demersurile necesare pentru a ajuta efortul comunității medicale în lupta cu coronavirusul. Este mai mult decât fals. Noi am făcut demersuri și am făcut oferte în scris; pot să prezint aceste documente. Prin adrese cu numărul 2.166 din 25 martie 2020 trimise către instituția Prefectului, către Direcția de Sănătate Publică și către Consiliul Județean Argeș le-am oferit posibilitatea de a prelua o clădire anexă a spitalului, în care noi putem să retragem pacienții. Să o preia Spitalul Județean de Urgență Pitești ca o secție externă, ca o anexă a secției lor de Boli Infecțioase. Era soluția cea mai rapidă, mai ales dacă judecăm situația de urgență. Este greoaie modalitatea de a cere noi, Spitalul Mioveni, o secție de Boli Infecțioase. În ceea ce privește spitalul vechi ne-am ocupat efectiv de reamenajare, de igienizare, de dotare cu paturi și am făcut demersuri de a aduce la parterul acelei clădiri o instalație de oxigen cu 18 prize la nivelul paturilor. Și toate aceste eforturi au fost făcute în timp ce eu sunt acuzat că nu doresc să ajut sistemul sanitar.
„Nu se face bătând din palme”
„În ceea ce privește clădirea nouă a spitalului eu am specificat că, în primul rând, suntem un spital foarte tânăr, cu doar trei luni de funcționare, nerodat, cu cadre medicale foarte puține și cu aceeași problemă logistică, de a aduce Covid -19 într-un spital care nu a fost gândit pentru Boli Infecțioase. Suntem unul dintre puținele spitale cu presiune pozitivă la nivelul ATI și a blocului opeator. Și există indicații clare în lucrările de specialitate că, în acest caz, intubarea și detubarea pacientului trebuie să se facă în presiune negativă. Am luat legătura cu proiectantul clădirii, am luat legătura cu constructorul clădirii și al sistemului de ventilație ca să vedem ce putem face în acest sens. Da, teoretic se poate asigura un flux negativ pe anumite sectoare din clădire, dar cu un efort financiar enorm. Și durează, nu este o chestie care se face bătând din palme. Or, nu vrem să riscăm. Așa cum au spus și președintele Ionnanis, și premierul Orban nu vrem să punem în pericol sănătatea cadrelor medicale. Deci nu este ca într-un spital standard. Din contră, riscul ar fi mai mare, din punctul meu de vedere. Și avem inclusiv o adresă, avându-l ca referent științific pe domnul profesor Virgil Musta de la Timișoara, specificând acest lucru. Repet: pentru spitalul vechi este soluția ideală, rapidă pentru că trebuie să ținem cont și de faptul că, logistic vorbind, spitalul nostru este pe alt sistem informatic. Dacă se aduce Spitalul Județean de Urgență ca secție externă, atunci nu mai este o problemă; este același sistem informatic. Oricum, ei ne-au anunțat că va fi o delegare și oamenii vor fi plătiți de ei.
„O problemă de comunicare”
Horia Trăilă: „Este bună orice înflăcărare și dorința de a rezolva niște chestii dar, tehnic vorbind, trebuie rezolvate niște lucruri înainte. Deci nu vreau să mă refer la alte acuzații care s-au adus. Din momentul în care noi am fost nominalizați ca unitate Covid -19 fără să avem Boli Infecțioase consider că a fost o greșeală. Pentru că este o condiție sine-qua-non: ca să poți să tratezi trebuie să ai infecționist. Este o problemă majoră, de logistică, care trebuie luată în calcul. O problemă care mă doare este faptul că, în momenul în care am fost nominalizați unitate Covid -19, existau toate premisele legale să se aducă echipamente de protecție din partea Guvernului. Ni s-a spus: nu vi se vor da echipamente de protecție decât dacă solicitați să deveniți spital de Boli Infecțioase. Or, soluția mai rapidă v-am arătat-o și nu trebuie să fim spital de Boli Infecțioase. Cred că a fost o problemă de comunicare. Cred că acea adresă trimisă de noi a fost văzută abia astăzi (n.n., mesajul a fost postat la 27 martie). Cred că, în sfârșit, cineva s-a uitat pe ceea ce noi le-am propus încât este inutilă cererea de a mai deveni noi spital de Boli Infecțioase.”
„Consiliul Județean să aducă medicii”
Lămuriri cu privire la decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) de tratare a pacienților cu Covid-19 la Mioveni a făcut, în mediul virtual, și primarul orașului, Ion Georgescu.
Ion Georgescu: „Referitor la ce se discută în mediul virtual la ora actuală și la videoconferința domnului prefectului fac următoarele precizări. Spitalul nou nu poate primi cazuri de Covid-19, din punct de vedere tehnic. Sunt documente de la proiectant, nu intru în acest aspect. El se poate transforma în vreo trei luni de zile ca să primească pacienți cu boli infecțioase. Deci spitalul vechi este la dispoziția județului, Consiliului Județean, poate fi secție externă a Spitalul Județean. Deci, el este aranjat, curățit cum este hotărârea Consiliului Județean al Comitetul pentru Situații de Urgență. Consiliul Județean să aducă medicii, să aducă partea de asistență, medicamentația specifică bolilor respective. Noi de la Mioveni îi ajutăm cu tot ce putem și cu ce avem la dispoziție în spitalul nou. Deci, oricând cele două corpuri de clădire ale spitalul vechi pot primi pacienți, dacă există echipa medicală a Spitalului Județean sau, știu eu, din județul Argeș. În spitalul vechi, la ora actuală, sunt paturile. Cred s-a pus întreg cazarmanentul. L-am igienizat, deci el este pregătit, decât că, la ora actuală, nu există echipa medicală: medici, asistenți, infirmieri. Deci, noi ajutăm cu tot disponibilul. Noi nu avem specific de boli infecțioase. Noi, la Mioveni, în actualul spital nu avem medici de specialitate pe Infecțioase. Vreau să menționez și să nu se înțeleagă greșit că nu ne interesează sănătatea argeșenilor, a românilor și, în special, a locuitorilor orașului Mioveni. Ne interesează! Îi primim în toate specialitățile care există în spitalul nou. Nu am de unde să anticipez ce se întâmplă în perioada următoare din punct de vedere al virusului. Putem primi persoanele cu Covid – 19 în spitalul vechi. Deci nu se pune problema să nu asigurăm asistență medicală de specialitate la ceea ce avem specific în funcție de ce medici și cadre medicale avem.”
Sosesc ajutoarele din China
După cum am mai anunțat, o importantă cantitate de materiale medicale și echipament de protecție vital pentru personalul Spitalului Mioveni au pornit pe calea aerului din China spre Mioveni. Măști de protecție N95, mănuși chirurgicale, combinezoane și alte materiale au fost donate de Spitalul TCM Jinhua, unitate medicală cu care autoritățile din Mioveni au semnat, anul trecut, un acord de cooperare.
Vă reamintim că, prin hotărârea CJSU din 25 martie, Spitalului Orăşenesc Mioveni a fost desemnat ca unitate spitalicească cu paturi SARS-CoV-2/COVID-19 şi COVID-19 cu comorbidităţi, începând cu 28 martie 2020. Iată că s-a ajuns la varianta în care bolnavii cu coronavirus să fie aduşi în corpul vechi al spitalului. Vom trăi și vom vedea dacă este viabilă această soluție…
2 Comentarii
Anonim
Niste nesimțiti, de ce nu rămâne sectia Boli Infectioase acolo unde este? De ce au mutat dl Manu impreuna cu lingaii dr Constantin si alții sectia oncologie, de ce nu pune un cort in curte asa cum fac toate spirtalele? Sunt interese politice, se aude ca vrea sa sa faca un Azil si nu stie cum sa scape de sectia asta. Au adus doua containere, le au dotat cu aparat pt rx, de de? Acum nu mai suntem buni. As vrea sa il intreb pe Manu, pe Soare, pe dr. Constantin, adica cei ce fac jocurile, cu ce vom merge pana la Mioveni, suporta ei din salariul lor transportul?
Anonim
Medicii și-au dat demisia la noul Spital Mioveni?
În Argeș, este ceva normal, ne caracterizează două lucruri principale suntem lași și trădători.
Ceea ce se întâmplă este ceva normal, doar n-ai dat șpagă să ocupi postul ca să te poți supune riscului să tratezi bolnavi cu coronavirus.