Astăzi, la Consiliul Judeţean Argeş a fost organizată o conferinţă de presă în care au fost transmise noile măsuri luate pentru limitarea şi prevenirea răspândirii infecţiilor cu coronavirus (COVID-19).
ULTIMA ORĂ: Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis astăzi închiderea tuturor școlilor (învăţământ preuniversitar) din România vreme de o săptămână, începând cu data de miercuri, 11 martie.
Alături de preşedintele Dan Manu au fost prezenţi prefectul Emanuel Soare, directorul DSP, Sorina Honţaru, preşedintele Colegiului Medicilor din judeţ, Valentin Bănică, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, Mariana Boşneag, consilierul preşedintelui pe probleme de sănătate, Anci Ionescu, precum şi managerii şi directorii medicali ai unităţilor sanitare aflate în coordonarea Consiliului Judeţean.
Manifestări suspendate
În contextul măsurilor obligatorii dispuse pe plan naţional de autorităţile centrale privind organizarea de manifestări publice sau private, s-a luat decizia, în scop preventiv, ca toate evenimentele organizate de instituţiile de cultură din subordinea CJ să fie suspendate până la 31 martie cu posibilitatea de prelungire şi ulterior acestei date în funcţie de evoluţia situaţiei. De asemenea, în această perioadă vor fi suspendate cursurile la Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti. La toate instituţiile respective angajaţii îşi vor primi salariile. Totodată, deplasările la concursuri şi festivaluri în ţară şi în străinătate au fost anulate. În urma conferinţei de presă de ieri şi conducerea Casei de Cultură a Sindicatelor Piteşti a decis să amâne spectacolele tot până la 31 martie, cu posibilitatea prelungirii în funcţie de evoluţia situaţiei. În schimb, instituţiile muzeale şi Biblioteca Judeţeană vor primi în continuare vizitatori individuali.
Vizitele la spitale, anulate
De asemenea, în conformitate cu decizia Ministerului Sănătăţii, până pe 31 martie se sistează vizitarea tuturor pacienţilor internaţi în spitalele din judeţ. Pentru situaţiile deosebite în care pacienţii au nevoie de produse de strictă necesitate, cu excepţia celor alimentare, aparţinătorii pot aduce la spital pachete care vor fi transmise pacienţilor de către personalul unităţii care va purta echipament de protecţie (măşti şi mănuşi) şi va fi instruit să nu stea la o distanţă mai mică de un metru faţă de alte persoane conform unei proceduri stabilite de unitatea sanitară. Predarea pachetelor se va face zilnic între orele 15 şi 17 în spaţii anume stabilite. Reprezentanţii din conducerea unităţilor sanitare fac apel la pacienţi şi la aparţinători să dea dovadă de înţelegere şi să respecte decizia luată pentru a preveni şi proteja populaţia şi personalul medical de îmbolnăvirea cu coronavirus.
Totodată, în această perioadă nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenţi, cu excepţia situaţiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.
Se fură măştile şi dezinfectanţii
O problemă adusă în atenţia autorităţilor judeţene de dr Mariana Boşneag vizează situaţia elevilor. „Zilnic, la cabinetele medicilor de familie se prezintă 30-40 de oameni. Părinţi sau bunici cu copii, unii sănătoşi, care tuşesc ori strănută ţinând în mână cardul de sănătate şi se pot îmbolnăvi unii pe alţi, inclusiv pe noi. O altă problemă o reprezintă elevii. Deşi cele mai multe unităţi de învăţământ au medici şcolari, ei sunt trimişi la medicul de familie şi nu înţeleg de ce, pentru că şi medicii şcolari pot prescrie reţete, inclusiv compensate, şi pot face recomandări. O altă situaţie extrem de neplăcută este că, deşi noi am pus la dispoziţia pacienţilor măşti şi substanţe dezinfectante la uşa cabinetului, pe care le-am cumpărat cu bani proprii, acestea au dispărut în doar câteva minute”, afirma cu nedisimulată amărăciune d-na Boşneag.
Potrivit şefei DSP Argeş, Sorina Honţaru, până în acest moment, la nivelul judeţului au fost înregistrate 175 de cazuri de gripă sezonieră, dintre care 129 la copii şi 46 la adulţi.
Un Comentariu
Anonim
Școli și grădinițe închise între 11 și 22 martie, inclusiv.