Dr. Adrian Tase, la „Ora de Covid-19”: Corona Warn App, aplicaţia de monitorizare a infecţiilor cu coronavirus.
Conf. univ. dr. Adrian Tase, medic primar în cardiologie, continuă să le împărtășească cititorilor informații despre SARS-CoV-2. În ediția de astăzi, cardiologul argeșean vorbește despre o nouă strategie germană anti-corona, „tradusă” prin: păstrarea distanței între persoane, portul măștii, utilizarea săpunului și dezinfectantului de mai multe ori pe zi, folosirea aplicației specifice de pe telefonul celular Corona Warn App și aerisirea temeinică. Aplicarea consecventă a acestei strategii interzice practic circulația virusului.
Adrian Tase: „La 2 octombrie a.c., Germania a anunțat o nouă strategie de combatere a răspândirii SARS-CoV-2. Metoda este prezentată ca ieftină și eficientă. Are la bază cele trei elemente binecunoscute – respectarea distanței, masca și dezinfectantul, la care se adaugă aplicația de avertizare referitoare la infecțiile cu noul coronavirus – Corona Warn App – șiventilarea constantă a spațiilor interioare, care practic nu costă nimic. Ventilarea spațiilor închise a fost raportată concomitent și de Institutul Național de Sănătate Publică din țara noastră pe baza unui studiu propriu. Unii dintre noi utilizăm deja aplicația „worldometer”. Noua aplicație Corona Warn App este specifică pentru pandemia actuală, poate fi descărcată pe telefonul mobil și este garantată ca acuratețe a informației de Institutul „Robert Koch” din Berlin. Dincolo de informare, calcularea riscului de contaminare și îmbolnăvire, ca și măsurile de protecție, aplicația oferă o conștientizare a populației, astfel că deciziile autorităților sunt mai ușor de luat cu oameni corect informați.
Se știe că riscul cel mai mic de îmbolnăvire cu noul coronavirus este în aer liber (outdoor), de exemplu într-un parc, dacă nu este nimeni pe o rază de câțiva metri. De ce să nu încercăm transformarea spațiilor închise (indoor) în spații aerisite, care să se apropie de situația spațiilor deschise? Corona-Warn-App ajută la întreruperea rapidă a lanțului infecției. Ea transformă smartphone-ul într-un sistem de avertizare. Aplicația ne informează dacă am avut contact cu o persoană diagnosticată cu Covid-19. Ea ne protejează pe noi și pe cei din jurul nostru, ca și intimitatea. Potrivit experților germani dr. Drosten de la Spitalul „Charité” din Berlin și ing. Kriegel de la Universitatea Tehnică din Berlin, ventilarea cu regularitate a tuturor încăperilor din spațiile publice și private poate reduce considerabil riscul infectării.
Ventilarea de impact (Stosslueften) se face prin deschiderea largă a ferestrelor minimum cinci minute de două ori pe zi, dimineața și seara. Ventilarea încrucișată (Querlueften), cu toate ferestrele deschise, este o aerisire completă. Interesul germanilor pentru aer curat se vede și din tehnologia sofisticată a ferestrelor termopan care permite o varietate de deschideri. Există dovezi clare că scăderea calității aerului din birouri se corelează cu creșterea numărului zilelor de concediu medical al angajaților. Experți în mecanica fluidelor, igiena aerului și aerodinamică, au stabilit cu precizie că aerisirea sălilor de clasă trebuie făcută iarna timp de trei minute la fiecare 20 de minute. Se recomandă elevilor să poarte fulare în timpul orelor de curs.”