Scriam ieri că primarul Piteştiului, Cornel Ionică, a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Şi mai scriam că, din acest motiv, edilul-şef îşi poate pierde mandatul înainte de termen. Motivul este – aşa cum precizam – conflictul de interese.
Cornel Ionică poate pierde mandatul de primar!
Cu o zi în urmă am încercat să obţinem de la el un punct de vedere referitor la decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar abia ieri-dimineaţă Cornel Ionică a reacţionat.
Cât mai stă în funcţie?
„Voi lupta până la capăt. Am încredere că voi reuşi. Am căi de atac ale acestei decizii şi le voi folosi! Mâine (azi – n.n.), la ora 10, voi susţine o conferinţă de presă în care voi da mai multe amănunte”, ne-a declarat primarul.
Ce căi de atac are Cornel Ionică? În astfel de situaţii ele nu sunt prea multe. Dar sunt. Din câte ştim noi, există contestaţia în anulare – cale extraordinară de atac – la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În caz de reuşită, instanţa casează pronunţarea, iar cauza este trimisă la rejudecare. Unde? Poate chiar la Curtea de Apel Piteşti. Şi ar mai fi o cale pe care avocaţii lui Ionică ar putea-o lua în calcul în paralel cu prima: să solicite suspendarea hotărârii instanţei supreme până la o eventuală rejudecare a cauzei. În Argeş mai sunt doi primari în această situaţie.
Un lucru e sigur: oricare dintre aceste căi de atac pot întârzia punerea în aplicare a hotărârii instanţei supreme, permiţându-i astfel lui Cornel Ionică să-şi exercite în continuare funcţia de primar. Cât timp? Vom vedea.
La fel de sigur este însă şi faptul că, odată încetat mandatul de primar prin hotărârea Înaltei Curţi, Cornel Ionică va pierde şi dreptul de a mai ocupa funcţii publice sau a mai candida la acestea, o anumită perioadă de timp. Dar să nu anticipăm.
Conflict de interese
Vă reamintim că, în 2016, ANI a emis un raport de evaluare din care rezulta că primarul Ionică s-a aflat în conflict de interese: „În perioada exercitării mandatului (de viceprimar, n.r.) 2008-2012, a participat la deliberarea şi adoptarea a două hotărâri ale Consiliului Local Piteşti, din 24 septembrie 2009, având ca obiect validarea unor protocoale încheiate între Centrul Cultural Piteşti cu societăţi comerciale la care ginerele său este asociat şi administrator (prin validarea protocoalelor, societăţile comerciale au beneficiat de folosinţa unor spaţii puse la dispoziţie de Centrul Cultural). De asemenea, acesta a participat la deliberarea şi adoptarea unei hotărâri a Consiliului Local Piteşti, din 8 iulie 2010, în baza căreia a fost încheiat un contract de asociere între Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului Piteşti şi S.C. D&D General Invest SRL, societate comercială la care ginerele său este asociat unic şi administrator (prin încheierea contractului de asociere, societatea comercială a beneficiat de folosinţa unor suprafeţe de teren aparţinând domeniului public în vederea exploatării neîngrădite pentru publicitate). Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 46, alin. 1 din Legea nr. 215/2001 şi dispoziţiile art. 75, lit. a şi art. 77, alin. 1 şi 2 din Legea nr. 393/2004”, se preciza în raportul ANI.
2 Comentarii
mihnea
Pai seful lui este condamnat penal si sta bine in functii. Vai de capul tau Romanie.Criminalii sunt eliberati iar hotii conduc guvernul.Romania la 100 de ani.
Anonim
Of, of, of, ce ,,englezi” destepți și corecți…